Fegyveresek 90 falubelit öltek meg Nigéria északi régiójában

Fotó: Flickr/Jeff Attaway
not image

Borbély Fanni

2021. június 13. - 11:40

Fegyveres marhatolvajok bandája támadt több falu lakosaira, és legalább 90 civilt öltek meg az északnyugati Zamfara állam Zurmi körzetében – közölték a helyi hatóságok.

A helyiek által banditáknak nevezett motoros fegyveresek többsége csütörtökről péntekre virradóra megszállta a Zurmi körzetben lévő Kadawa, Kwata, Maduba, Ganda Samu, Saulawa és Askawa falvakat, és lövöldöztek a lakosokra. A banda saját földjükön megtámadta a gazdákat, és üldözőbe vette azokat, akik elmenekültek a támadások elől.

Mohammed Shehu zamfara-i rendőrségi szóvivő szombaton közölte, hogy pénteken 14 holttestet szállítottak az állam fővárosába, Gusau-ba, és hozzátette, hogy “a támadások után rendőrök vonultak ki a térségbe”. Helyi lakosok szerint további 39 holttestet találtak és temettek el a szomszédos Dauran városában – írja az NDTV.

“Tegnap 28 holttestet, ma reggel pedig további 11-et találtunk a falvakban, és itt temettük el őket”

– mondta Haruna Abdulkarim daurani lakos.

“Veszélyes volt a temetést ott tartani, mert a banditák a Zurmi erdőben rejtőzködnek, és bármikor visszatérhetnek, hogy megtámadják a temetésen résztvevőket”

– mondta egy másik lakos, Musa Arzika.

Északnyugat- és Közép-Nigéria az elmúlt években szarvasmarha-tolvajok és emberrablók bandáinak áldozatává vált, akik a fosztogatás és az otthonok felgyújtása után a jószágok ellopása mellett elrabolják vagy megölik a lakosokat. A bűnözők mostanában iskolák lerohanására és a diákok váltságdíjért történő elrablására összpontosítanak.

December óta több mint 850 diákot raboltak el, de a legtöbbjüket a váltságdíj megfizetése után szabadon engedték. A bandákat nagyrészt az anyagi haszonszerzés motiválja, és nincs ideológiai beállítottságuk, azonban egyre nagyobb az aggodalom, hogy az északkeleti szélsőségesek beszivárognak hozzájuk, akik 12 éve folytatnak lázadást a régióban.