136 gyermeket raboltak el egy iszlám iskolából Nigériában

Elrablóik által szabadon engedett diáklányok pihennek egy kormányzati hivatal épületében az északnyugat-nigériai Jangebében 2021. március 2-án. Ezen a napon szabadon engedték azt a több száz diáklányt, akiket február 26-án hajnalban raboltak el fegyveresek egy jangebei bentlakásos iskolából. Alig több mint három hónap alatt ez volt a harmadik gyerekrablás Nigéria északnyugati részén. MTI/EPA
not image

Borbély Fanni

2021. június 3. - 16:43

A nigériai hatóságok szerint a biztonsági szervek mindent megtesznek a gyermekek biztonságos hazahozataláért, de nincs elég ember a logisztikára.

Fegyveresek 136 gyermeket raboltak el egy közép-nigériai iszlám iskolából a hétvégén – közölte az állam kormánya, így ez a legutóbbi ilyen incidens az Afrika legnépesebb országát sújtó rablások sorozatában.

Niger állam kormánya hétfőn számolt be először a Tegina városában lévő iskola elleni rajtaütésről, azonban akkor még nem közölte az elrabolt gyerekek számát.

Nigéria északnyugati és középső részén a fegyveres bandák azzal terrorizálják a lakosságot, hogy falvakat fosztogatnak, marhákat lopnak és túszokat ejtenek, akikért váltságdíjat követelnek. December óta már több mint 700 gyermeket és diákot raboltak el fegyveresek váltságdíjért.

“Niger állam kormánya megerősítette, hogy a banditák által elrabolt diákok száma a teginai Salihu Tanko iszlám iskolában… 136” – írta a helyi önkormányzat a Twitteren szerdán késő este.

Az állam kormányzóhelyettese, Alh Ahmed Mohammed Ketso azt mondta, hogy a biztonsági szervek “mindent megtesznek, de nincs elég logisztikájuk”, hozzátéve, hogy több segítségre van szükség ahhoz, hogy felszereljék őket a bűnözőkkel való szembeszálláshoz – írja az NDTV.

A támadók 11 diákot mégis elengedtek, akik “túl kicsik voltak és nem tudtak messzire menni” – közölték korábban a hatóságok. “Megpróbálunk tárgyalni, hogy hogyan tudjuk biztonságban visszahozni őket” – mondta a kormányzóhelyettes, azonban hozzátette, az állam nem fizetett váltságdíjat.