Újabb 200 diákot raboltak el Nigériában, a rendőrség hajtóvadászatot indított

Fotó: Unsplash/Tomsadventures
not image

Kornis Vivien

2021. június 1. - 22:19

December óta több mint 700 diákot raboltak el Nigériában fegyveres csoportok váltságdíj reményében.

A nigériai hatóságok közleménye szerint csaknem 200 gyermeket raboltak el a legutolsó iskolai támadás során az ország északi részén, de a diákokért követelt váltságdíjat nem fogják megfizetni.

A TRT török állami műsorszolgáltató a Reuters hírügynökségre hivatkozva azt írja, hogy a rendőrség az emberrablók útvonalának felderítésén dolgozik. A fegyveresek Niger államban törtek rá egy egyházi iskolára vasárnap, ekkor rabolták el a majdnem 200 diákot. 

Ahmed Mohammed Ketso kormányzóhelyettes közölte, hogy a kormány tárgyalásokat folytat a bűnszervezettel, és a személyazonosságuk megállapításán dolgozik. Hozzátette, hogy nem tervezik kifizetni a követelt váltságdíjat, más módon szeretnék visszakapni épségben a gyermekeket.

December óta több mint 700 diákot raboltak el váltságdíjat követelve Észak-Nigériában a fegyveres bűnszervezetek különböző iskolákból és egyetemekről. A kormány tagadja, hogy bármikor is kifizették volna a kért összegeket, de ennek igazságtartalmáról megoszlanak a vélemények. 

Muhammadu Buhari elnök kedden elítélte az emberrablást, és arra sürgette a biztonsági ügynökségeket, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a gyermekek mihamarabb hazatérhessenek.