Ismét több száz kisfiú elrablására készültek fegyveres alakulatok Nigériában

Fotó: Twitter/Nigerian Army
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A biztonsági erők közbenjárásának köszönhetően meg tudták akadályozni a hatóságok, hogy több száz fiatalkorút elraboljanak a nigériai milíciák, akiket később saját katonáiknak képeztek volna ki.

Csütörtökön 39 diákot raboltak el Nigériában, az incidens apropóján pedig Muhammadu Buhari elnök engedélyezte a biztonsági erők határozott fellépését, egyúttal parancsba adta, hogy védjék meg az oktatási intézményeket a támadásoktól.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A South China Morning Post információi szerint katonák, rendőrök és önkéntes fejvadászok jelentek meg az Ikarában található szakközépiskola bejárata előtt, amelyet a közelben ólálkodó és az épületben tartózkodó banditák észre is vettek, ám nem adták magukat könnyen.

A hadsereg végül összesen 180 diákot, valamint az iskola személyzetének nyolc tagját mentette ki a fogságból. Az oktatási intézmény környékén hatalmas tűzpárbaj alakult ki, amely néhány percen belül véget ért, ugyanis a terroristák túlerőben találták magukat.

A milíciák főként váltságdíj reményében rabolják el folyamatosan a gyerekeket Nigériában. Azokat a fiatalkorúakat, akiket nem tudnak úgymond „értékesíteni”, általában kiképzik, később pedig kockázatos, veszélyes hadműveletek során harcba küldik.

A helyi média tudósítása alapján szombatra a szóban forgó iskola mind a 307 diákja biztonságban érezhette magát, az incidensben senki sem sérült meg, hála a katonság és a rendőrök áldozatos munkájának.

A terroristákat később egy hajtóvadászat során az erdőbe kergették, ahonnan viszont sikeresen elszöktek, így honlétükről csak keveset tudni.