Dollár
434,75 Ft
Euró
420,22 Ft
Font
469,57 Ft
Bitcoin
19,366 $

„Elhunyt vagy minimum súlyosan megsebesült” az egyik leghírhedtebb terrorszervezet vezetője

A Boko Haram nigériai szélsõséges iszlamista szervezet egyik páncélozott harcjármûve, amelyet nigériai katonák foglaltak le az északkelet-nigériai Mararaba-Mubi városban 2015. március 4-én. (MTI/EPA/Henry Ikechukwu)
not image

Nagy Noel

2021. május 22. - 11:04

A hatóságok az elmúlt évek során már többször arról számoltak be, hogy meghalt a terrorvezér, ám most erős bizonyítékok utalnak rá, hogy igaz az állítás.

A nigériai hírszerzés állítása szerint Abubakar Shekau, a főként Nigériában aktív hírhedt iszlamista terrorszervezet, a Boko Haram vezetője „életét vesztette vagy minimum súlyosan megsebesült” a legújabb összecsapások során – írja a The Guardian.

Soron kívül Nyerő Páros: Muri Enikőnél betelt a pohár, elhagyja a villát? (videó)

Titkosszolgálati információk szerint ugyanis a Boko Haram éppen egy rivális szélsőséges szervezettel, az Iszlám Állam Nyugat-Afrikai Tartományával (ISWAP) harcolt, amikor Shekau öngyilkosságot követhetett el, hogy ne kerüljön a riválisok fogságába.

A hírszerzés szerint az ISWAP erősen felfegyverkezve, teherautókkal érkezett a Boko Haram egyik bázisához, az északkeleti Borno államban található Sambisa-erdőbe, ahol tűzharcba keveredett a két rivális terrorszervezet.

Az ISWAP harcosainak sikerült lemészárolnia Shekau testőreit, a szervezet vezetője, Abu Muszáb Al-Barnawi pedig azt követelte, hogy szövetkezzenek a további harcokhoz. A hírszerzés szerint egy órányi tárgyalás után a Boko Haram vezére úgy döntött, öngyilkosságot követ el, ám ennek körülményei nem tisztázottak.

Az egyik titkosszolgálati forrás ugyanis arról számolt be, hogy maga felé fordította a puskáját és mellkason lőtte magát, melynek következtében súlyosan megsebesült. Egy másik forrás szerint azonban pokolgéppel robbantotta fel magát több emberével együtt, melynek következtében életét veszthette.

A nigériai Borno államban a leghevesebb a dzsihadista erőszak, amelyet elsősorban a Boko Haram, újabban pedig az ISWAP táplált. Az állam kormányának egyik tisztviselője szerint az elmúlt idők során gyakoriak voltak az összecsapások a két rivális között, de a Boko Haramnak egyértelműen hátránya volt a fegyverek terén.

Az ISWAP még év elején indított offenzívát az északkeleti tartomány kontrollálásáért, amely több összecsapást eredményezett a Boko Harammal. A hadművelet azonban egy hónapra szünetelt, amikor a Ramadánt ünnepelték.

Az ISWAP számára kulcsfontosságú volt elfoglalni a kiterjedt bokros és fás területtel rendelkező Sambisa-erdőt, amely régóta már a Boko Haram egyik bázisa volt. Ezzel az Iszlám Állam számára sikerült megszerezniük Borno legfontosabb útjainak és az állam területe jelentős részének irányítását.

Elemzők szerint az ISWAP és az Iszlám Állam további helyi szervezetei most már egyértelműen uralják a Száhel-övezet jelentős részét, hatalmas területekkel és ezáltal lakossággal rendelkeznek. Bár pontos kimutatások nincsenek, egyes szakértők szerint a líbiai határig is húzódhat az a terület, ami az Iszlám Állam kezében van.

Mindeközben a nigériai katonaság már lassan egy évtizede küzd azért, hogy visszavegyék a különböző terrorszervezetektől a Sambisa-erdő feletti irányítást, ám ez mindeddig sikertelennek bizonyult. A Boko Haramot viszont sikerült meggyengíteniük, a szomszédos Csád katonaságával közösen véghez vitt légicsapásokkal és szárazföldi ütközetekkel.

A nigériai katonaságnak ráadásul a hét elején sikerült a Boko Haram 40 harcosát megölnie egy összecsapás során, szintén Borno államban. Abban az elemzők egyetértenek, hogy amennyiben Shekau tényleg életét vesztette, az hatalmas pozitívum lenne a Csád-tó környéke számára, ám ez még nem jelenti a Boko Haram terrorszervezet végét.

Abubakar Shekau még 2009-ben vette át a terrorszervezet vezetését, miután a korábbi vezetőt meggyilkolták a rendőrök. Shekau vezetése alatt a Boko Haramnak hatalmas területeket sikerült Északkelet-Nigériában elfoglalnia, 2014-ben például a saját kalifátusukat is kikiáltottak a bornói Gwoza városában.

Shekau folyamatos területnyerését végül egy Csád-Kamerun-Niger-Nigéria közös offenzívával sikerült megállítani még 2015-ben, akkor hatalmas sikerekkel, ugyanis sikerült kiűzni a terrorszervezet harcosait az általuk irányított terület jelentős részéről.

Shekau még a globális terrorizmus viszonylatában is kegyetlennek minősült az erőszakossága miatt, a civilek bombázása, gyermekek és nők öngyilkos merénylőnek való felhasználása miatt, amely még a veterán szélsőségeseket is aggasztotta.

Éppen ezért még 2016-ban a Boko Haram is szétszakadt, amelynek egy részéből lett végül az Iszlám Állam támogatásával megalakult ISWAP. Az erőszak nem állt meg Nigéria határánál, az északkeletről kiinduló erőszak végül Csádba, Kamerunba és Nigerbe is elért, melynek következtében már legalább 40 ezer ember vesztette életét és további 2 millióan elmenekültek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.