NFT-kkel lesz teli a SpaceX űrturistákat szállító kapszulája

MTI/EPA/C. J. Gunther
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 12. - 14:33

Jövő héten az Inspiration4 névre keresztelt misszió keretében civilekből álló legénységgel emelkedhet a világűrbe a SpaceX Crew Dragon modulja.

A repülés űrturisztikai szempontból kulcsfontosságú eseménynek számít, és nem is Elon Musk vállalatáról beszélnénk, ha kimaradtak volna a küldetésből az NFT-k, vagyis azok a digitális, kizárólag virtuális térben létező tokenek, amelyek komoly értékkel lettek ellátva.

A Space.com magazin értesülései szerint a Jared Isaacman milliárdos által finanszírozott Inspiration4 misszió lebonyolítása során az üzletember 200 millió amerikai dolláros végcélú adománygyűjtést szervez a St. Jude’s Gyermekkórház számára, melynek apropóján 50 NFT-t visznek ki az univerzumba.

Az egyik NFT a Kings of Leon zenekar eddig kiadatlan alkotását, a Time in Disguise című művét tartalmazza, ezen kívül további vicces, mémesített fotók is a fedélzetre kerültek a jó cél reményében.

Isaacman elárulta, 30 kilogramm komlót is a világűrbe fognak vinni a modullal – a sör elkészítéséhez elengedhetetlen növényeket később a Földön értékesíthetik magas áron, bár egyelőre nem találtak licitálót a terményekre, így kérdéses, mi lesz végül a projektből.

Meglepő módon korábban már szállítottak NFT-ket a világűrbe, elsőként a Nemzetközi Űrállomáson bukkant fel Claude Debussy Clair de Lune című műve révén az első digitális tokent, ami más alkotással egyetemben került ki a kozmikus térbe.