Egekbe lőttek az NFT-k eladásai, a kriptovalutákhoz képest is erősödtek

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 7. - 18:31

Az elmúlt időkben egyre nagyobb népszerűségnek örvendő, kizárólag digitális térben létező NFT-k rövid kihagyás után ismét csúcsra törtek.

Az OpenSea nevű NFT értékesítési platform adatai alapján a virtuális javak összértéke 3,4 milliárd amerikai dollárra nőtt 2021-ben. Szeptember a második legjobb hónap lehet az NFT-k történetében, négy hét leforgása alatt ugyanis közel 500 millió dolláros részesedéssel számolnak – olvasható a CNN riportjában.

Az amerikai hírességek is hozzájárultak az NFT-k népszerűsítéséhez, Steph Curry például nemrégiben 180 ezer dollárért cserébe vásárolt meg egy fotót, amelyen fehér öltönybe öltözött kék majom látható, a tranzakcióval pedig Twitteren dicsekedett, ahol profilképének is beállította a műremeket.

Sokan csak nevetségesnek és a 21. század egyik legnagyobb blöffjének tartják az NFT-ket, amelyek a kriptovalutákkal ellentétben nem rendelkeznek árfolyammal, kizárólag a vevőkön múlik, mennyit adnak ki egy-egy digitális képért vagy objektumért.

Eddig csupán bizarr állatokról készült fotókat és ikonikus mémeket értékesítettek NFT-ként az online piactereken, és a jövőben sem lesz ez másként, a digitális javak térnyerésével pedig elképzelhető, hogy a valóságban létező művészeknek is inkább ezen új platform felé kell elmozdulniuk.