Elon Musk: „Eldobod az agyad a legújabb önvezető üzemmódtól”

MTI/EPA/DPA-Zentralbild/Patrick Pleul
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 11. - 08:59

A Tesla vezérigazgatója szerint a Full Self-Driving (FSD) önjáró üzemmód következő béta változata lehengerlő sikertörténetként vonulhat be az autópiac történelemkönyvébe.

Az önvezető üzemmódot évek óta élesen kritizálják, ugyanakkor a Teslánál folyamatosan fejlesztik, és bár az Autopilot révén sofőr jelenléte mellett már most is létezik, az FSD lényegében kiiktatja az emberi vezetést, a jármű pedig az algoritmusokra hagyatkozva irányítja a járművet.

Az amerikai vállalat az új bétában a biztonságra helyezte a hangsúlyt, ami természetesen elsőrangú minden egyes fejlesztéskor, hiszen az a legfontosabb szempont, hogy elkerüljék a lehetséges baleseteket – írta a Teslarati magazin.

Még nem tökéletes az FSD, de úgy gondolom, az Autopilot fejlesztőcsapata jó úton halad a technológia véglegesítése felé. A bővítés fokozatos lesz, kizárólag a biztonságra összpontosítunk” – írta legutóbbi Twitter-bejegyzésében a techguru.

Nem lesz könnyű dolguk Elon Muskéknak, ugyanis az ilyen technológia kivitelezése pénzügyileg rendkívül veszteséges, nem beszélve arról, hogy a vásárlók sem mindig részesítik előnyben a hagyományos Autopilottal szemben, mivel az FSD önmagában 10 ezer amerikai dollárba kerül.

Az FSD sokkal több, mint egy felturbózott Autopilot, hiszen saját maga képes útvonalat választani, irányítani az autópályákon kívül a szűkebb, elhagyatottabb utakon is az autót, valamint komplex navigációs rendszere segítségével valós időben tud döntést hozni kétes szituációk fellépése esetén.