Nem semmi mennyiséget szállított le a Pfizer Magyarországnak, és ez csak a kezdet

Fotó: Kecskemét, 2021. március 30. A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályán 2021. március 30-án. MTI/Ujvári Sándor
not image

Takács Petra

2021. március 30. - 19:07

Noha a körülmények távolról sem ideálisak a koronavírus miatt, a Pfizer már most majdnem másfél millió vakcinát szállított le Magyarország számára.

Közelíti a másfél milliót a Pfizer által Magyarországra szállított koronavírus elleni vakcina mennyisége – közölte a Pfizer Gyógyszerkereskedelmi Kft. kedden az MTI-vel. Azt írták, hogy kedden újabb, több mint 165 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra, és ez már a 15. magyarországi szállítmány a két vállalat által fejlesztett, Comirnaty nevű oltóanyagból.

“A Pfizer több mint két hónapja szállítja megbízható, heti menetrendben a COVID-19 elleni vakcináját Magyarországra, csak március hónapban több mint 690 ezer adag oltóanyaggal segítve a hazai védekezést” – hangsúlyozták.

Emlékeztettek, hogy ez a vakcina az első volt az Európai Unióban, ami feltételes forgalomba hozatali engedélyt kapott a 16 éves vagy annál idősebb populáció aktív immunizálására. Az első szállítmány 2020. december 26-án érkezett Magyarországra, azóta is heti rendszerességgel érkeznek a vakcinák, hogy segítsék a koronavírus elleni küzdelmet.

A közlemény szerint a két vállalat az idei év elején kiemelt figyelmet fordított gyártási kapacitásainak megerősítésére és kibővítésére, hiszen a cél, hogy a növekvő globális igénynek megfelelve idén több mint kétmilliárd adag vakcinát gyártsanak és szállítsanak világszerte.

Kiderült, milyen oltóanyaggal tervezik oltani a tanárokat, pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat

Magyarország esetében az első negyedévre vállalt teljes vakcinamennyiséget a Pfizer megbízhatóan leszállította, 2021 második negyedévétől pedig jelentősen megnöveli az országba szállított dózisok számát – áll a közleményben.