Clouds
21 Budapest
Dollár
360,12 Ft
Euró
390,39 Ft
Font
444,83 Ft
Bitcoin
23,050 $

Elkészült a NASA szuperrakétája, amellyel embert szállíthatnak a Holdra

TÉMÁK:
#hold #NASA
NASA
Világűr
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő
TÉMÁK

A hatalmas méretű rakéta az előzetes tervek szerint 2024-ben szállíthat embert Földünk hűséges követőjének közelébe.

Keddi helyzetjelentésükben a NASA illetékesei azt írták, hogy az űrügynökség és partnerei óriási előrelépést értek el a Space Launch System (SLS) rakéta összeszerelésében, így hamarosan véglegesíthetik a 2024-es Artemis–2 misszió moduljait.

Soron kívül Tizennégy, a tikriti mészárláshoz köthető személy kivégzésére készül Irak

Az SLS alkatrészeit az elkövetkező hónapokban intenzív teszteknek vetik alá, melyek során kiderülhet, mennyire állja élesben a sarat a NASA különleges űrszerkezete, melynek segítségével 2025-ben ismét ember léphet a Hold felszínére.

“A Space Launch System csapata nemcsak egy modult épít, hanem több rakétát is gyárt a felfedező küldetésekhez és az első Artemis-program indítása utáni SLS-járatokhoz” – írta az űrügynökség bejegyzésében John Honeycutt, az alabamai Marshall Űrrepülési Központ programvezetője.

Júliusban az Artemis–2 misszióhoz tartozó SLS-rakéta ideiglenes kriogén hajtóműfokozatának (ICPS) első darabja érkezett Floridába, a Kennedy Űrközpontban (KSC) található indítóhelye közelébe. Az ICPS-en most fejezik be a végső előkészületeket a United Launch Alliance (ULA) és a Boeing létesítményeiben a KSC-re való átszállításhoz.

Az Artemis–3 küldetés SLS-moduljához készült ICPS az ULA alabamai Decaturban található gyárában készül; az egységet az Orion legénységi kapszula Hold felé történő átrepítéséhez fogják használni. Eközben mind az Artemis–2, mind az Artemis–3 gyorsítórakétái és RS-25 hajtóművei az összeszerelés végső fázisában vannak.