Kezdőlap

Friss hĆ­rek

Fontos hĆ­rek

Felkapott

MenĆ¼

DollƔr
370,99 Ft
EurĆ³
395,02 Ft
Font
461,56 Ft
Bitcoin
64,718 $

2025-re halasztotta a NASA az emberi Hold-missziĆ³t

A NASA vezetője, Bill Nelson kedden bejelentette, a koronavĆ­rus-jĆ”rvĆ”nnyal kapcsolatos lezĆ”rĆ”sok, a pereskedĆ©sek, valamint pĆ©nzĆ¼gyi okok miatt kĆ©nytelenek egy Ć©vvel elhalasztani az Artemis-programot.

NASA
TudomƔny

KulcsƔr PƩter

Szerkesztő

November 9-i sajtĆ³tĆ”jĆ©koztatĆ³jĆ”n az egykori asztronauta kƶzƶlte, tovĆ”bbi fontos lĆ©pĆ©seket kell megtenniĆ¼k annak Ć©rdekĆ©ben, hogy biztonsĆ”gossĆ” tegyĆ©k az emberek ĆŗjbĆ³li holdra szĆ”llĆ”sĆ”t, ezĆ©rt dƶntƶttek a csĆŗsztatĆ”s mellett.

A NASA blogbejegyzĆ©sĆ©ből kiderĆ¼lt, a halasztĆ”sban a koronavĆ­rus-jĆ”rvĆ”ny kƶvetkeztĆ©ben kialakult csĆŗszĆ”sok is kƶzrejĆ”tszottak, tovĆ”bbĆ” az sem segĆ­tett a helyzeten, hogy a kongresszus egy időre elzĆ”rta a pĆ©nzĆ¼gyi csapokat, hiszen a pandĆ©mia előidĆ©zte krĆ­zist szerettĆ©k volna a pĆ©nzből stabilizĆ”lni. Soron kĆ­vĆ¼l Nem kizĆ”rt, hogy ismĆ©telten benzinĆ”rstop kerĆ¼l bevezetĆ©sre

A Blue Originnel tƶrtĆ©nő pereskedĆ©s tovĆ”bb sĆŗlyosbĆ­totta helyzetet, a Jeff Bezos Ć”ltal vezetett cĆ©g ugyanis beperelte a NASA-t azĆ©rt, amiĆ©rt nem őket, hanem a SpaceX-et vĆ”lasztottĆ”k partnerkĆ©nt a missziĆ³ra, kifizetve ezzel tƶbb milliĆ”rd dollĆ”ros pĆ”lyĆ”zati juttatĆ”sokat. VĆ©gĆ¼l a pert az amerikai űrĆ¼gynƶksĆ©g nyerte, Ć”m ezzel is hĆ³napokkal megnyĆŗltak a fejlesztĆ©si Ć¼temtervek.

Első kƶrben egyĆ©bkĆ©nt 2024 mĆ”jusĆ”ra tűztĆ©k ki a Holdra tartĆ³ egysĆ©g univerzumba bocsĆ”tĆ”sĆ”nak dĆ”tumĆ”t, ezt mĆ³dosĆ­tottĆ”k kedden 2025-re, azonban az első ember nĆ©lkĆ¼li Artemis űrhajĆ³ hordozĆ³rakĆ©tĆ”val egyĆ¼tt tƶrtĆ©nő kilƶvĆ©se mĆ©g mindig 2022 februĆ”rjĆ”ra van tervezve.

Ha sikerrel zĆ”rul az első kĆ¼ldetĆ©s, akkor az Artemis II missziĆ³ sorĆ”n egy űrhajĆ³sokbĆ³l Ć”llĆ³ legĆ©nysĆ©ggel 64 ezer kilomĆ©teres tĆ”volsĆ”gba repĆ¼lhetnek a HoldtĆ³l, ahol pĆ”lyĆ”ra Ć”llhatnak, majd visszatĆ©rhetnek a Fƶldre.

Mindezek utĆ”n lesz csupĆ”n esedĆ©kes az Artemis III, melynek rĆ©vĆ©n tƶbb mint ƶt Ć©vtizedes kihagyĆ”st kƶvetően ismĆ©t emberek, kƶztĆ¼k az első nő is a rĆ”lĆ©phet FƶldĆ¼nk hűsĆ©ges kƶvetőjĆ©nek szĆ¼rke, poros, kietlen talajĆ”ra.