Bajba keveredett a NASA Perseverance marsjárója

NASA
not image

Kulcsár Péter

2022. január 28. - 12:11

Hiába szabadultak meg sikeresen a roverre lerakódott marsi kavicsok tömkelegétől, a NASA mérnökeinek ismét be kell vetni a „kőzetlerázó hadműveletet”.

Ezen a héten az amerikai űrügynökség szakemberei lerázták a Perseverance-ra rakódott kavicsok nagy részét, amelyek elzárták a mintagyűjtő berendezés kulcsfontosságú műszerét.

Habár a folyamat sikerrel zárult, a NASA mérnökei ismét rendellenességeket vettek észre, mégpedig a rover fúrókarjánál, amely a test belsejében lévő tárolóba emeli a kőzetmintákat – írta a Space.com.

Rövid idő alatt kiderült, hogy a korábban elvégzett művelet mégsem bizonyult 100 százalékosnak, ugyanis az eszköz közelében két szikladarab is ott maradt, ezért elhatározták, hogy a fúrófej ütőerejét kihasználva teljesen kiürítik a mintavételező csövet is.

Mindez azt jelenti, hogy a Perseverance marsjárónak a következő mintavételezési kísérletet a nulláról kell kezdenie. Eredetileg tavaly decemberben az Issole nevű sziklából gyűjtött be szikladarabokat a rover, ám ezt meg kell majd ismételnie.