Furcsa zöld ásványokat talált a Marson a Perseverance rover

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. november 19. - 17:34

A NASA Perseverance marsjárója újabb kőzetmintákat gyűjtött be a vörös bolygó felszínéről, hogy azokat később visszahozza a Földre.

Zöldes színű, olivin kristályokat tartalmazó kőzeteket helyezett a mintavevő csövecskékbe a NASA marsjárója, amelyek minden bizonnyal arra utalhatnak, hogy egykoron aktív vulkánok lehettek jelen a kihalt, kietlen tájon.

A bazalt alapvető részét képező szilikátásvány a Földön olyan helyeken fordul elő, ahol a láva és a magma megszilárdult, ezáltal vastag réteget képezhet még a talaj legmélyebb részeiben is.

A NASA kutatói összefüggést találtak az olivinek és a karbonátok között, amelyek leggyakrabban akkor keletkeznek, amikor a szén-dioxid gáz reagál a vízmolekulákkal, és uniform kristályszerkezetté alakulnak.

A Perseverance rover idén februárban landolt a Jezero-kráter mélyén, és azóta több tucat kőzetmintát gyűjtött be, az elkövetkező hónapokban pedig tovább folytatja a munkálatokat, melyek során rengeteg értékes információkkal láthatja el az irányítóközpontot.

Az eddigi elméletek szerint a Jezero-kráterben hamumaradványok lehetnek, ami azt bizonyítaná, hogy egy olyan kiszáradt tóról van szó, amit később a vulkánkitörések melléktermékei leptek el.

Hogy pontosan mi is az igazság, arra csak az évtized végére derülhet fény, ekkor tervezi ugyanis az amerikai űrügynökség visszahívni a vörös bolygó felszínéről Percy-t, amellyel addig még rengeteg küldetést fognak lebonyolítani.