Kijelölte a NASA a jövő évi vízkereső Hold-misszió helyszínét

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. november 17. - 14:56

Az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy víz után keresgélhetnek a Hold felszínén a soron következő küldetés során.

Az égitest déli sarkának közelében landoló robotszonda segítségével a Shackleton-kráter mélyén kezdhetnek neki a feltételezett befagyott jég fúrásának, amit 10 napon keresztül végezhetnek el – olvasható a NASA közleményében.

A missziót 2022 decemberében indíthatják útjának, mely során a Micro-Nova névre keresztelt egységgel végigpásztázhatják Földünk hűséges követőjének felszínét folyékony víz után kutatva.

A Polar Resources Ice-Mining Experiment-1 (PRIME-1) fúrót úgy tervezték meg, hogy képes legyen ellenállni az erőteljes napsugaraknak, miközben a szerkezetet a lehető legprecízebb módon faragták ki robusztus fémekből.

Az űrszonda első lépésben nagyjából 1 méter mély lyukakat fog vájni a Hold talajába, ahonnan kőzetmintákat vesz majd, ezután pedig az ott lévő vizet is begyűjtheti, amit a fedélzetére szerelt spektrométerrel elemezhet valós időben, megfigyelve ezzel, hogy történik-e a mintavételezés során gázszivárgás.

A Micro-Nova körülbelül 1 kilogrammos rakományt szállíthat 2,3 kilométeres távolságon át, ami azt jelenti, hogy még a Holdon megtörténhet a szükséges analízis, melynek eredményeit az irányítóközpontban azonnal láthatják.