Napjainkban is aktív vulkánok lehetnek a Marson

MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS
not image

Kulcsár Péter

2021.május.7 - 23:51

Minden jel arra utal, hogy a vörös bolygó felszínén sokkal nagyobb geológiai aktivitás lehet, mint azt korábban feltételezték.

A Planetary Science Institute által elkészített tanulmányból kiderült, hogy a korábban hitt több millió évvel ezelőtti vulkánkitörések helyett akár az elmúlt évezredekben is előfordulhattak hasonló jelenségek a Marson, melyekből kifolyólag az sem kizárható, hogy a közelmúltban még bugyogott a láva a talaj alatt.

Mindezidáig úgy gondolták, hogy a vörös égitesten az évmilliók alatt a felszín alól feltörő láva formálhatta a tájat bizonyos régiókban, ám ezek a helyek ritkaságszámba mennek a Marson.

Nemrég azonban olyan kőzettörmelékeket és hamudarabokat fedeztek fel a Cerberus Fossae térség közelében, amelyek arra utalnak, hogy a környéken erupció nyomán alakulhattak ki ezek a geológiai struktúrák – magyarázta David Horvath, a bolygókutató intézet szakembere.

“Mivel az üledékek viszonylag fiatalok, ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy az InSight rover által észlelt marsi aktivitás és marsrengések egyenesen a Cerberus Fossae-ből származhatnak.”

Horvath hozzátette, az erőteljes marsrengések annak a bizonyítékai lehetnek, hogy akár a közelmúltban is aktivitást mutathattak a talaj alatt meghúzódó tűzhányók, illetve a felszín alatt forró láva bugyoghat, melynek révén a meleg rétegekben akár mikroorganizmusok is élhetnek.

“A feltörő láva és a fagyos szubsztrátum keveredésével a régióban mikrobiális élethez kiváló körülmények jöhetnek létre, így egyre nagyobb esélyt látunk arra, hogy a térségben napjainkban is élhetnek apró, mikroszkopikus lények.”