Teljesítette negyedik repülését az Ingenuity helikopter a Marson

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.május.1 - 15:02

A kudarcba fulladt első tesztek után végül sikeresen felszállt negyedszerre is a vörös bolygó felszínéről a parányi marskopter.

A NASA JPL Twitter-bejegyzése alapján az alig két kilogramm súlyú rotoros szerkezet sokkal távolabb repült, mint korábban. A marskopter 30-40 métert tett meg a sivatagos, kövekkel tarkított tájon, hogy új landolási zónát találjon magának a Wright fivérekről elnevezett leszállási mező területén.

Miközben elrepült a marsi felszín felett, lőtt pár képet is, ezeket a NASA szerint az elkövetkező néhány hétben fogják megkapni – amint ez megtörténik, közzé is teszik majd hivatalos csatornáikon a felvételeket.

A hírek azután érkeztek, hogy az amerikai űrügynökség szakemberi bejelentették, az Ingenuity-vel hamarosan a misszió vadonatúj szakaszát kezdhetik meg.

Fotó: NASA

Azután, hogy sikerrel végződtek az első tesztrepülések, a miniatűr drónhelikopter nekiláthat eredeti feladatának, mégpedig a Mars részletes feltérképezésének, ami megalapozhatja a jövőbeni telepesek érkezését, illetve új perspektívát nyithat a kutatók számára.

Az Ingenuity tökéletes állapotban várja a folytatást, a szerkezet minden egyes része sértetlen, még a marsi homok sem gátolta meg a kütyüt abban, hogy elvégezze a mérnökök által meghatározott manővereket.

Következő lépésben a markopter felmérheti a Perseverance rovertől délre található terepet, ahol megvizsgálhatja a környéken lévő kőzeteket, és új leszállási helyet kereshet magának.