Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,65 Ft
Euró
389,20 Ft
Font
455,00 Ft
Bitcoin
54,472 $

Hamarosan elkezdik építeni az ország első iszlám temetőjét

A pontos helyszín egyelőre nem publikus.

Fotó: Unsplash / Illusztráció
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő

Hamarosan elkezdődik az első, saját tulajdonban lévő muszlim temető építése az országban, a Magyar Iszlám Közösség már megvásárolta a földterületet és megkapta a Miniszterelnökség elvi hozzájárulását – szúrta ki a 24.hu a Blikk beszámolóját. A temető pontos helyét a szervezet még nem hozta nyilvánosságra, egyelőre annyit lehet tudni, hogy Budapest határában, az M0-s autópálya közelében lesz.

„Elhamdulillah, a mai napon kifizetésre került a leendő muszlim temetőnek szánt földterület. Ha minden rendben lesz, 1-2 éven belül, mire betelik a budapesti iszlám parcella, megnyithatjuk a saját temetőnket! Amin” Soron kívül Hivatalos: Sulyok Tamás Magyarország új köztársasági elnöke

– írta Bolek Zoltán iszlám közösségi vezető egy Facebook-bejegyzésben.

A lapnak nyilatkozva elmondta, Magyarországon nincsenek nyilvántartva a muszlim vallásúak, és több iszlám szervezet is működik párhuzamosan. A hazai muszlimok számát 50 ezer körülire becsüli, ehhez jön még hozzá az egyre több ide érkező vendégmunkás és diák.

Iszlám temetői parcellák vannak jelenleg hazánkban, hivatalosan először 1919-ben volt muszlim hagyományok szerinti temetés az országban, a budapesti Kozma utcai sírkertben. Bolek kifejtette, azért kellett új földterület után nézniük, mert a budapesti parcella rövidesen megtelik. Majd megjegyezte, a fővároson kívül Pécsen és Debrecenben vannak temetőben kialakított parcellák, amiket muszlimok használnak.

A vallás vezető szerint a tervezéskor még 40 millió forinttal számoltak, ám mostanra rájöttek, hogy ennél több pénzre lesz szükség. A szükséges forrást adományokból szeretnék összegyűjteni, továbbá Törökországból is érkezhet támogatás. Az új temetőben a szertartások a muszlim hagyományok szerint zajlanak majd, amelyek szerint többek között tilos a hamvasztás. Ehelyett a halottat lepedőbe burkolják, és úgy helyezik végső nyugalomra, hogy lábai Mekka felé mutassanak.