Elon Musk Neuralinkjének értékét 5 milliárd dollárra becsülik

Fotó: EPA/LUDOVIC MARIN
Technológia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Ez pedig egy nagyon komoly előrelépés, hiszen korábban közel 2 milliárd dollárra értékelték Elon Musk agyi implantátumot beültető startupját.

A Reuters egy exkluzív cikkben számolt be arról, hogy forrásai szerint a nagyravágyó befektetők vásárlásai az elmúlt hónapokban hatalmas lendületet adtak a Neuralinknek, amihez hozzájárult az is, hogy az amerikai szabályozó hatóságok engedélyezték az agyi chip emberen történő kipróbálását, melynek kapcsán május 25-én tettek bejelentést.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Szakértők azonban úgy vélik, a Neuralinknek akár több évébe is beletelhet, mire megkapja a kereskedelmi felhasználás engedélyét: Kip Ludwig, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteinek (NIH) korábbi idegsebészeti programigazgatója optimistán tekint a jövőbe, ugyanakkor úgy véli, a Neuralinknek még legalább 10 évbe telik, míg agyi implantátumát kereskedelmi forgalomba hozhatja.

A vállalatnak eközben számos kihívással kell szembenéznie, többek között az állatkísérletek gyakorlatával kapcsolatos szövetségi vizsgálatokkal. Miután azonban jóváhagyták a kísérletet, a Neuralink részvényeit a napokban részvényenként 55 dollárnak megfelelő értékeléssel, a Reuters által szemlézett e-mail szerint 7 milliárd dolláros összértékeléssel értékesítették a befektetők számára.

Musk nagyot álmodott, kérdés, hogy képes lesz-e megvalósítani

Mint ismert, Musk korábban jelenleg elérhetetlennek tűnő ambíciókat fogalmazott meg a Neuralinkkel kapcsolatban, mondván, chipje lehetővé tenné, hogy egészséges és fogyatékkal élő emberek egyaránt használhatnák az agyi implantátumot, mely alkalmas lenne az elhízás, autizmus, depresszió és skizofrénia kezelésére is.

Sőt: víziója szerint még internetezésre és telepátiára is lehetne használni. A felsorolt nagyszabású tervek ellenére azonban a Neuralink egyik vezetője nemrég ezeknél jóval szerényebb rövid távú célokat tűzött ki, például azt, hogy a lebénult betegek számítógépes szöveggel, gépelés nélkül kommunikálhassanak.

A közelmúltbeli részvényeladások közül sok inkább a kisbefektetőknek szólt, akik jellemzően inkább arra koncentrálnak, hogy egy Musk tulajdonában lévő vállalatból kapjanak egy szeletet, minthogy alaposan megvizsgálják annak értékelését. A Reuters által szemlézett e-mail szerint a 7 milliárd dolláros értékelés mellett eladásra kínált Neuralink-részvényekért kért maximális összeg mindössze 500 ezer dollár volt.