Clouds
21 Budapest
Dollár
359,46 Ft
Euró
390,10 Ft
Font
444,07 Ft
Bitcoin
22,771 $

Szükségtelen és kegyetlen állatkísérleteket folytathat Elon Musk egyik cége

Fotó: A 2020. március 9-i képen Elon Musk, a Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó vállalat vezérigazgatója a SATELLITE 2020 elnevezésű konferencián beszél Washingtonban. MTI/AP/Jeff Chiu
Észak-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A Neuralinkre nehezedő nyomás miatt arra sürgetik a munkavállalókat, hogy pörgessék fel a dolgokat, ami számos élőlény szenvedéséhez és elpusztulásához vezet.

Elon Musk orvosi eszközöket gyártó vállalata, a Neuralink hamarosan szövetségi vizsgálat elé néz, ugyanis egyes források szerint a milliárdos folyamatosan arra ösztönzi a dolgozóit, hogy minél gyorsabban haladjon a fejlesztés, ez azonban nem jelent jót az állatkísérletekre nézve.

Soron kívül Több órára is kisüthet a nap kedden, ám éjszaka hózáporra is van kilátás

A Reuters szerint a cég egy olyan agyi implantátumot fejleszt, amely remények szerint segít majd újra járni a lebénult embereknek, valamint képes lesz gyógyítani bizonyos neurológiai betegségeket, ám az éles tesztelés már így is több éves csúszásban van.

A Neuralinkre nehezedő, határidőkkel kapcsolatos nyomás miatt még inkább arra sürgetik a munkavállalókat, hogy pörgessék fel a dolgokat, ám ennek következtében jóval több állat pusztult el a kísérletek során, mint amennyi valóban szükséges lett volna az eredmények szempontjából.

Bár az amerikai előírások nem határozzák meg pontosan, hogy egyes vállalatok hány állatot használhatnak fel a kutatáshoz, a cég tevékenységét ismerő források viszont azt állítják, hogy összesen mintegy 1500 állat, köztük juhok, sertések, majmok, patkányok és egerek estek áldozatául a tesztelésnek 2018 óta.

A cég dolgozói még több negatív tapasztalatot osztottak meg

Három korábbi alkalmazott emellett azt bizonygatta, hogy Elon Musk bármi áron fel akarja gyorsítani a kutatásokat, például azzal, hogy azt mondta nekik, képzeljék el, amint egy bomba ketyeg a fejük felett, s ez a hozzáállás több dolgozó távozásához vezetett a Neuralinknél.

Öt másik munkavállaló arra panaszkodott, hogy több vizsgálatot kell egyszerre futtatniuk, azonban a megfelelő következtetések levonása, valamint a hibák kijavítása nélkül számos állat pusztul el, hiszen így egy-egy tesztet újra és újra meg kell ismételni.

Majd hozzátették, erre egy hagyományosabb vizsgálati megközelítés lenne a megoldás, amelynek az lenne a lényege, hogy egyszerre csak egy alanyt tesztelnek, majd összegzik az eredményeket, s csak ezután kezdenek további állatkísérletekbe.