Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,33 Ft
Euró
380,28 Ft
Font
443,37 Ft
Bitcoin
43,962 $

Szükségtelen és kegyetlen állatkísérleteket folytathat Elon Musk egyik cége

A Neuralinkre nehezedő nyomás miatt arra sürgetik a munkavállalókat, hogy pörgessék fel a dolgokat, ami számos élőlény szenvedéséhez és elpusztulásához vezet.

Fotó: A 2020. március 9-i képen Elon Musk, a Tesla amerikai elektromosjármű-gyártó vállalat vezérigazgatója a SATELLITE 2020 elnevezésű konferencián beszél Washingtonban. MTI/AP/Jeff Chiu
Észak-Amerika

Koós Alexandra

Szerkesztő

Elon Musk orvosi eszközöket gyártó vállalata, a Neuralink hamarosan szövetségi vizsgálat elé néz, ugyanis egyes források szerint a milliárdos folyamatosan arra ösztönzi a dolgozóit, hogy minél gyorsabban haladjon a fejlesztés, ez azonban nem jelent jót az állatkísérletekre nézve.

A Reuters szerint a cég egy olyan agyi implantátumot fejleszt, amely remények szerint segít majd újra járni a lebénult embereknek, valamint képes lesz gyógyítani bizonyos neurológiai betegségeket, ám az éles tesztelés már így is több éves csúszásban van. Soron kívül Kiderült, hány buszvezető sztrájkolt vasárnap a Volánbusznál

A Neuralinkre nehezedő, határidőkkel kapcsolatos nyomás miatt még inkább arra sürgetik a munkavállalókat, hogy pörgessék fel a dolgokat, ám ennek következtében jóval több állat pusztult el a kísérletek során, mint amennyi valóban szükséges lett volna az eredmények szempontjából.

Bár az amerikai előírások nem határozzák meg pontosan, hogy egyes vállalatok hány állatot használhatnak fel a kutatáshoz, a cég tevékenységét ismerő források viszont azt állítják, hogy összesen mintegy 1500 állat, köztük juhok, sertések, majmok, patkányok és egerek estek áldozatául a tesztelésnek 2018 óta.

A cég dolgozói még több negatív tapasztalatot osztottak meg

Három korábbi alkalmazott emellett azt bizonygatta, hogy Elon Musk bármi áron fel akarja gyorsítani a kutatásokat, például azzal, hogy azt mondta nekik, képzeljék el, amint egy bomba ketyeg a fejük felett, s ez a hozzáállás több dolgozó távozásához vezetett a Neuralinknél.

Öt másik munkavállaló arra panaszkodott, hogy több vizsgálatot kell egyszerre futtatniuk, azonban a megfelelő következtetések levonása, valamint a hibák kijavítása nélkül számos állat pusztul el, hiszen így egy-egy tesztet újra és újra meg kell ismételni.

Majd hozzátették, erre egy hagyományosabb vizsgálati megközelítés lenne a megoldás, amelynek az lenne a lényege, hogy egyszerre csak egy alanyt tesztelnek, majd összegzik az eredményeket, s csak ezután kezdenek további állatkísérletekbe.

Egymásba botlott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij (Videó)

Az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán jelen volt Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij, az egymással nem túl jó kapcsolatot ápoló miniszterelnök találkozásáról videó is készült.