Müller Cecília újabb fontos vakcinaszállítmányok érkezését erősítette meg

Miskolc, 2021. március 8. Kaizler Sándor (b), Mácsi Bernadett (j) közegészségügyi-járványügyi szakügyintézők és Alakszai Zoltán kormánymegbízott viszik az újonnan érkezett AstraZeneca koronavírus elleni vakcinákat tartalmazó dobozokat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályán Miskolcon 2021. március 8-án. MTI/Vajda János
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatója során megerősítette, hogy 120 510 adag Pfizer/BioNTech-vakcina érkezett hazánkba a keddi nap folyamán, szerdán pedig a Sinopharm oltóanyagából érkezik újabb adag.

Magyarország erőteljesen küzd a járvány harmadik hullámával, a szakértők a brit variáns elszabadulásával magyarázzák, hogy az erős korlátozások ellenére miért rúgta be ilyen hevességgel az ajtót egy újabb járványhullám.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány és az ellenzék tagjai, valamint az összes ismert szakértő egyetért abban, hogy egy dologgal sikerülhet megfékezni az újabb hullámot (és anblokk a járványt), ha minél többen beoltjuk magunkat.

Müller Cecília gyakran kihangsúlyozza, hogy mindenki sort fog kerülni az oltakozás során, minden regisztráltnak fognak védőoltást beadni, csak a megfelelő mennyiségű oltóanyag kell hozzá. Hazánkba nyugatról és keletről is érkeznek oltóanyagok, ráadásul egyre nagyobb mennyiségben.

Az országos tisztifőorvos a mai sajtótájékoztató során megerősítette, hogy az amerikai Pfizer és a német BioNTech által közösen kifejlesztett mRNS-alapú vakcinából újabb 120 510 adag érkezett Magyarországra, amely a népegészségügy ellenőrzése után bevethető az oltakozni vágyókon.

Müller azt is elmondta, hogy szerdára pedig a kínai Sinopharm által fejlesztett vakcinából várunk legalább 100 ezer dózist. A tisztifőorvos elmondta, hogy a kínai beszállítók hamarabb szállítják le az oltóanyagokat, mint ahogyan az eredeti megállapodásban szerepelt.

Müller Cecília arra is kitért, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte az ellenőrzését a nemrégiben hazánkba érkezett 280 ezer dózis Szputnyik V és 450 ezer dózis SInopharm vakcinának, így azok szintén rövidesen rendelkezésre fognak állni.