Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
68,820 $

Több millió tonna műanyaghulladék halmozódik fel az óceán fenekén

Egy új tanulmány szerint hatalmas mértékű műanyagszennyezés figyelhető meg a világ óceánjainak mélyén.

...svg content...Fotó: Unsplash/Naja Bertolt Jensen
Greenbox

Kiss László

Szerkesztő

A világ óceánjaiban található, 3-11 millió tonnára becsült műanyaghulladék több mint fele az óceánok mélyén heverhet, állapították meg az ausztrál CSIRO tudományos ügynökség és a Torontói Egyetem kutatói egy kutatás során kapott eredményekből.

A Deep Sea Research Part I című folyóiratban közzétett tanulmányban távolról működtetett víz alatti járműveket használtak a műanyaghulladék mennyiségének meghatározására és feltérképezésére. „Tudjuk, hogy évente több millió tonna műanyaghulladék kerül az óceánjainkba, de azt eddig nem tudtuk, hogy ebből a szennyezésből mennyi található a tengerfenéken”, mondta Denise Hardesty, a CSIRO kutatója. Soron kívül Szentkirályi: „Karácsony a Gyurcsány-osztály legszorgalmasabb kisdiákja”

Míg a korábbi becslések a mikroműanyagokra összpontosítottak, ez a tanulmány a nagyobb műanyag tárgyakat, például a hálókat, poharakat és zacskókat vizsgálta. Mivel a globális műanyagfogyasztás az előrejelzések szerint 2040-re megduplázódik, a műanyag mozgásának és felhalmozódásának megértése a tengeri környezetben kulcsfontosságú az ökoszisztémák és az élővilág védelme szempontjából.

A kutatást vezető Alice Zhu, a Torontói Egyetem doktorandusza szerint a műanyagszennyezés az óceánok mélyén akár százszor nagyobb is lehet, mint a felszínen lebegő, ami több mint döbbenetes.

Az eredmények szerint a műanyagtömeg mintegy 46%-a 200 méteres mélység felett található, a fennmaradó 54% pedig 11 000 méteres mélységig terjed. A műanyag rendkívül lassan bomlik le a hideg, oxigénszegény, UV-sugárzás nélküli tengerfenékeken – jegyzi meg a tanulmány.

A mesterséges intelligencia adta vissza a beszédkészségét egy afáziás férfinak

Igaz ehhez egy gép segítsége is kell, ám így is sokkal gördülékenyebb a kommunikációja, mint korábban.