Agykárosodást idézhetnek elő a mikroműanyagok

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. november 26. - 05:48

Kutatók rájöttek, hogy emlősök esetében a tengerben található, parányi méretű műanyagszemcsék képesek áttörni az úgynevezett vér-agy gátat, ami súlyos mentális rendellenességeket idézhet elő.

A mikroműanyagok szinte mindenhol megtalálhatóak a világon, leggyakrabban mégis az óceánok mélyén bukkanhatunk rájuk – a természetes erózió hatására apróvá morzsolódó, élőlények számára rendkívül toxikus részecskék a planktonoktól kezdve a rákokon át a cápákig és bálnákig bármit képesek megmérgezni.

Dél-koreai egyetemi hallgatóknak és tanáraiknak sikerült bebizonyítaniuk egereken végzett laboratóriumi kísérletek révén, hogy ezek a mikroszemcsék képesek áttörni az eddig áthatolhatatlannak hitt vér-agy gátat.

Kimutatták, hogy ezek a műanyagdarabkák kedvező körülmények között felgyülemlenek az agyban található mikroglia sejtekben, amelyek kulcsfontosságúak a központi idegrendszer megfelelő működtetése szempontjából, ezért a behatolásukkal komoly neurológiai zavarok alakulhatnak ki.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Mivel a mikroglia sejtek a műanyagrészecskéket veszélyként érzékelik, ezért változtatni próbálnak morfológiájukon és alakjukon, ami végül apoptózishoz, vagyis programozott sejthalálhoz vezethet.

Emberi szöveteken szintén megnézték, miként hatnak a szervezetre a parányi szemcsék, és rájöttek, hogy az immunrendszer sem tudja őket kiiktatni és elnyomni, hiába kezdtek antitest termelésébe, a kiszűrésük gyakorlatilag megoldhatatlan feladatnak bizonyult.