Dollár
432,54 Ft
Euró
421,18 Ft
Font
475,34 Ft
Bitcoin
18,987 $

Az emberiség által fogyasztott halfajok szervezete is mikroműanyagokkal van tele

not image

Kornis Vivien

2021. február 14. - 23:22

Szabad szemmel alig látható műanyagdarabkák milliárdjai úszkálnak az óceánokban és tengerekben világszerte, a mikroműanyagok egészen a felszíntől a legmélyebb árkokig szennyezik a vízkészleteket.

A Föld vízkészleteit szennyező mikroműanyagok azokból az egyszer használatos nagyobb műanyagokból származnak, mint a bevásárlószatyrok és ételtároló dobozok. Ezek a mikroműanyagok nagyon aprók, szabad szemmel nem vagy csak alig láthatóak, széles körben használt termékekből származnak, és miután a vizekben landolnak, akár szandékosan, akár véletlenül, de könnydén elfogyasztják őket a vadállatok.

Soron kívül AI: közel egymillió dollárba kerül egy algoritmus létrehozása

Az Ecowatch összefoglalója szerint egy nemrég közzétett tanulmány során azt vizsgálták, hogy a tengeri halak, többek között azok is, amiket emberi fogyasztásra halásznak, hogyan nyelik le ezeket a szintetikus darabkákat. Az eddigi kutatások során megállapították, hogy legalább 386 tengeri halfaj, ebből 210 emberi fogyasztásra használt faj fogyasztja rendszeresen a mikroműanyagokat.

A vadállatok által elfogyasztott műanyagok nem számítanak újdonságnak, az első megfigyelés 1969-ből származik. Azóta több mint száz folyóiratban került publikációra a problémával kapcsolatos anyag, ezeknek az összefüggű tanulmányoknak a könnyebb áttekintésére hoztak most létre egy adatbázist, amely 1972-től 2019-ig tartalmazza a halak műanyagfogyasztására vonatkozó cikkeket.

Az gyűjtemény 129 tudományos szaklap tanulmányait tartalmazza, melyek során a kutatók összesen 555 halfajnál vizsgálták a problémát globális szinten. Ebből az 555 fajnak legalább a kétharmadánál megállíptható, hogy rendszeresen nyelnek le a veszélyes, emészthetetlen műanyagokból.

A kutatás során nem csak a mikroműanyagokra koncentráltak a tudósok, hiszen ahhoz különleges felszerelésre, mikroszkópokra és összetett technikákra van szükség, azonban amikor kimondottan ezeket keresték, arra jutottak, hogy ötször több műanyagot találtak összesen a halak szervezetében, mint amikor csak a nagyobb darabok tanulmányozására volt lehetőség.

40 év tudományos anyagának áttekintéséből egyértelműen kiderült, hogy a műanyagok lenyélésének problémája növekvő tendenciát mutat, és csak az elmúlt évtizedben megduplázódott az egyes halfajoknál a plasztikfogyasztás mértéke.

Annak ellenére, hogy a műanyagok fogyasztásának élettani hatásairól egyelőre nem sokat lehet tudni, arra már találtak bizonyítékot, hogy a mikro, és a még kisebb nanoműanyagok képesek egy hal emésztőrendszeréből az ember által elfogyasztott izomzatába vándorolni.

A tanulmány felhívja a figyelmet a további kutatások, különösen a mikroműanyagok élettani hatásainak vizsgálatának fontosságára a figyelmet, és az is fájdalmasan egyértelművé vált, hogy a “ha nem látom, nem is létezik” elv a vízkészletek szennyezésére nem nyújt megoldást.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.