Zöldül a Coca-Cola: 100% újrahasznosított műanyagból készült palackokat mutattak be

not image

Kornis Vivien

2021.február.12 - 10:08

100% újrahasznosított műanyagból készült palackokat mutatott be az Egyesült Államokban a Coca-Cola, nagy lépést jelent ez a fenntarthatósági stratégiájuk keretében.

A Coca-Cola több műanyagszemértért felelős, mint bármely más vállalat, állapította meg 2019-ben a Break Free From Plastic. A cég ezzel a húzással jelentős lépéssel járult hozzá a világ vízkészleteit ellepő szemét elleni harchoz – írja az Al Jazeera.

Az Egyesült Államokban bemutatott újrahasznosított kólásüvegek az észak-amerikai piacon 20%-kal csökkentik majd a cég szűz műanyag felhasználásának mértékét a 2018-as adatokhoz képest a Coca-Cola szerint.

A Break Free From Plastic eredetileg növényi alapanyagokból készült műanyagokért kampányolt, amelyekhez nem szükségesek fosszilis üzemanyagok felhasználása és a vállalkozás évekkel ezelőtt be is vezette a kisebb ökológiai lábnyomot jelentő csomagolást.

Ezzel kapcsolatban Alpa Sutaria, a Coca-Cola alelnöke és fenntarthatóságért felelős vezetője elmondta, hogy a fogyasztók már nem erre vágynak, hanem újrahasznosított és újrafelhasználható palackokat szeretnének a boltok polcain látni.

A Coca-Cola 2018-ban ígérte meg, hogy 2025-ben minden általuk gyártott csomagolás 100%-ban újrafelhasználható lesz és 2030-ra az összes palackjuk és üdítős dobozuk 50%-ban újrafelhasznált anyagból készül majd. 2019-ben jelentették be, hogy Svédország lesz az első, ahol kizárólag teljes mértékben újrahasznosított műanyagból készült palackokat árulnak majd.

Magyar kutatók baktériumokkal és proteinekkel tisztítanák a szennyezett talajt

Juliette Attwood, a BloomberNEF fejlett anyagkutatási szakértője szerint hatással lehet az üdítőiparra a bejelentés, hiszen a Coca-Cola, mint a növényi alapanyagokból készült palackok bajnokának a csomagolóanyag elhagyása a körkörös gazdaság felé mozdulást jelenti.

Attwood szerint károsanyag-kibocsátás szempontjából a biológiai alapú palackok jobban teljesítenek, mint az újrahasznosítottak, hiszen ez utóbbi olajból származik, azonban a 100% rPET üvegek mégis kevesebb szűz műanyagot jelentenek. A 100% újrahasznosított műanyagokból készült palackok bevetésével gyakorlatilag a felére csökken az ökológiai lábnyom mértéke, és a gyártási díjak sem jelentősen magasabbak.