Magyar kutatók baktériumokkal és proteinekkel tisztítanák a szennyezett talajt

not image

Kulcsár Péter

2021. február 10. - 08:26

Az ELTE és a BME két piaci szereplővel, a Fermentia Kft. és az ELGOSCAR-2000 Kft. közreműködésével olyan oltóanyagot fejlesztett ki, amellyel a talajszennyezés mértékét enyhíteni lehet.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló projekt keretében speciális technológiát dolgoztak ki, amely által a lebontó folyamatok hatékonyabbakká válhatnak, így a szennyezett terület fizikai megtisztítása után biológiai szinten is helyre jön.

Az M1 Kék bolygó című műsorában elhangzott, hogy a főként gázolajszennyezés által talajba jutó anyagot biológiai úton, baktériumok, fehérjék és ezek együttes segítségével ártalmatlanítják a kutatók. Jelenleg is azon dolgoznak, hogy kereskedelmi forgalomba hozható biológiai oltóanyagokat készítsenek.

Az ELTE munkatársai a talajban élő baktériumokat hívják segítségül a veszélyes anyagok bontására: a szennyezett területről vonnak tenyésztésbe olyan törzseket, izolátumokat, amelyek tolerálni képesek a poliaromás szénhidrogéneket. 

A baktériumok laboratóriumi vizsgálata után a kutatók ki tudják választani azokat a törzseket, amelyek hatékonyak a szennyezőanyagok eltávolításában, ezeket a Fermentia Kft. munkatársai felszaporítják, így nagyobb mennyiségben, együtt visszajuttathatók a területre.

A biológiai kármentesítő eljárás másik iránya az enzimatikus folyamatokra épít, a kutatás ezen része a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársainak feladata.

Miután a fehérje elvégezte feladatát, táplálékul szolgál a baktériumoknak. Mind a fehérjék, mind a mikroorganizmusok, és azok egyvelegének tesztelésére is van lehetőség. Az ELGOSCAR–2000 Kft. telephelyén hasonló, csak sokkal nagyobb, talajprizmás rendszerekben vizsgálták az oltóanyag hatásosságát a szennyezett talajokban.