Fontos mérföldkőhöz érkezett Mohamed Szaláh, csak egy játékos érte el ezt gyorsabban

Liverpool, 2023. augusztus 19. Mohamed Szalah, a Liverpool FC játékosa megszerzi csapata második gólját az angol elsõ osztályú labdarúgó-bajnokságban játszott Liverpool FC-Bournemouth mérkõzésen Liverpoolban 2023. augusztus 19-én. MTI/AP/Rui Vieira
Sport
not image

Kolláth Benjámin

Szerkesztő

A Wolverhampton Wanderers ellen 3-1-re megnyert mérkőzésen Mohamed Szaláh két gólt készített elő, ezzel ő lett a nyolcadik játékos a Premier League-ben, aki egy klubnál 200 gólt és gólpasszt szerzett – de csak egy volt, aki ezt nála gyorsabban megtette.

Előzmény:

 

A szurkolók egy részét egyáltalán nem érdeklik a hasonló statisztikák, de a modern futballban jól szemléltetik a játékosok teljesítményét. Szaláh maga is követi a saját statisztikái: „Tudja a számokat, tud mindent. Mindig előbb tudja, ha valami rekord előtt áll, nem kell neki szólni” – idézi a 90min a Liverpool menedzserét, Jürgen Kloppot.

Soron kívül Itt vannak az Ötöslottó nyerőszámai

Így vélhetően Szaláh pontosan tisztában volt azzal, hogy a Wolverhampton Wanderers ellen szombaton 3-1-re megnyert mérkőzésen az egyenlítő gólt szerző Cody Gakpónak adott passza volt a kétszázadik gól, amiben előkészítőként vagy gólszerzőként részt vett a Liverpoolnál a Premier League-ben.

A bajnokság harmincéves történetében mindössze nyolc játékos mondhatja ezt el magáról, azonban csak egy volt, akinek gyorsabban sikerült elérnie ezt: az Arsenal legendájának, Thierry Henrynak mindössze 206 mérkőzésre volt szüksége, hogy 200 gólban legyen szerepe, míg a Wolves elleni győzelem Szaláh 223-ik meccse volt a vörösöknél.

Henry teljesítménye még lenyűgözőbb, ha figyelembe vesszük, hogy külön hozzá kellett szoknia az Arsene Wenger által neki szánt szerepnek. Első 12 mérkőzésén az angol első osztályban összesen egy gólt szerzett, míg Szaláh ennyi idő alatt már 11 gólhoz adta a nevét valamilyen módon.

A francia csatár esetében a számos gólja miatt nem sok szó esik a játéka kreatív éléről, holott, ahogy Szaláh, úgy ő is számos assziszttal segítette csapatát. Az egyiptomi játékos a kapuba nem talált be szombaton, de Andy Robertson győztes gólját is ő készítette elő, sőt, egy „mesterhármas” is kinézett neki, de Harvey Elliott bombájába Hugo Bueno belevetette magát.

2017-es bemutatkozása óta a Premier League-ben Szaláh 62 gólpasszt gyűjtött össze, ugyanennyi idő alatt csak a Manchester City irányítója, Kevin de Bruyne készített elő több gólt, szám szerint 74-et.