Dollár
392,80 Ft
Euró
409,07 Ft
Font
474,92 Ft
Bitcoin
16,612 $

A Moderna rövidesen megkezdi mRNS-alapú HIV-vakcinájának klinikai vizsgálatait

Fotó: Unsplash/Diana Polekhina
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 15. - 22:00

A Moderna biotechnológiai vállalat már szerdán megkezdi a HIV-vakcina humán kísérleteit, amely ugyanazt az mRNS-platformot használja, mint a cég koronavírus elleni vakcinája.

A National Institutes of Health klinikai kísérletek nyilvántartásába szerdán felkerült bejegyzés szerint a kísérletek várhatóan augusztus 19-én kezdődnek, és 2023 tavaszáig be is kell fejeződniük. A Modernának két HIV-vakcina-jelöltje van, az mRNS-1644 és az mRNS-1644v2-Core, amelyek mindegyike átesett a kezdeti biztonsági teszteken, mielőtt először embereken alkalmaznák őket. A randomizált vizsgálatokban 56 HIV-negatív, 18 és 56 év közötti résztvevő vesz részt.

Soron kívül Fotókon Orbán Viktor adventi vásárlása

A HIV egyike annak a számos vírusnak, amelyet a Moderna az mRNS-alapú vakcina segítségével kíván felszámolni. A Moderna és a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagok voltak az első mRNS-vakcinák, amelyeket az Egyesült Államokban engedélyeztek emberi felhasználásra, noha a technológia már évtizedek óta fejlesztés alatt állt, és a világjárvány megjelenésekor kezdett igazán kiforrottá válni.

A HIV-vakcina kifejlesztésére évtizedek óta folynak kísérletek, ám mindeddig kevés sikerrel jártak. Bár több vakcinajelölt is eljutott a kísérleti szakaszba, nem mindegyik bizonyult biztonságosnak, és szinte egyik sem bizonyult még csak szerényen hatékonynak sem. A valószínűleg leghatékonyabb jelölt, a 2000-es években Thaiföldön kipróbált vakcina mintegy 30 százalékkal csökkentette a fertőzéseket, bár a kísérleti eredményeket egyes tudósok vitatták.

A tudósok ugyanebben az évtizedben kénytelenek voltak lefújni egy másik vakcinajelölt kísérletét, amikor kiderült, hogy a vakcina a fertőzések megelőzése helyett inkább növelte a HIV-fertőzés kockázatát. A Moderna jelöltjétől eltérően a korábbi HIV-vakcina-jelöltek egyikét sem mRNS felhasználásával fejlesztették ki. Mivel az mRNS-platform új megközelítést kínál, és a koronavírus esetében is biztonságosnak és hatékonynak bizonyult, a tudósok bíznak abban, hogy áttörést hozhat a HIV-vírus ellen is.

Ezenkívül az mRNS-technológia a HIV természetéből adódóan – a vírus az évtizedek során gyorsan mutálódott, és számos különböző változatot alkotott – néhány egyértelmű előnnyel rendelkezhet a hagyományosabb módszerekkel szemben.

“Az mRNS-platform megkönnyíti a változatok elleni vakcinák kifejlesztését, mivel csak az mRNS-ben lévő, a változatot kódoló szekvenciák frissítésére van szükség. A koronavírus elleni védelemben elért siker alapján bízom abban, hogy az mRNS-technológia forradalmasítani fogja a más kórokozók, például a HIV és az influenza elleni vakcinák kifejlesztésének képességét is”

– mondta Dr. Rajesh Gandhi, a HIV Medicine Association elnökeként működő fertőző betegségek szakértője a Verywell Healthnek.

A Moderna mellett egyébként több más vállalat is dolgozik HIV-vakcinákon. Néhány jelölt jelenleg klinikai vizsgálatokban van, vagy hamarosan belép a klinikai vizsgálatok szakaszába. A többi vakcinát különböző megközelítésekkel fejlesztették ki, beleértve a részben sikeres thaiföldi kísérletben alkalmazott technikát is – számolt be a Newsweek.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.