Mindenki számára elérhető gyógyszer segíthet a koronavírus-fertőzöttek kezelésében

Fotó: Diana Polekhina/Unsplash
Külföld
not image

Kornis Vivien

Szerkesztő

Alacsony dózisú aszpirin segíthet a koronavírussal megbetegedettek tüdejének védelmében és lélegeztetőgépes kezelésük elkerülésében.

Az olcsó és széles körben elérhető gyógyszer megakadályozza az intenzív osztály ápolására szoruló állapot bekövetkeztét és csökkenti a halál kockázatát, valószínűleg a parányi vérrögök keletkezésének megelőzésével – derül ki a George Washington Egyetem kutatóinak tanulmányából, melyet az Anesthesia & Analgesia c. szaklapban tettek közzé.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Ráadásul az 1899-ben szabadalmaztatott aszpirin nemcsak azért lehet különösen vonzó a koronavírus-betegek kezelésében, mert világszerte elérhető, és a legolcsóbbak közé tartozó készítményről van szó, hanem azért is, mert jóval alacsonyabban beszerezhető, mint a jelenleg a Covid-19-es megbetegedésben szenvedőknél alkalmazott gyógyszerek, például a remdesivir.

A CNN összefoglalója szerint az aszpirin segít megelőzni a vérrögök keletkezését, ezért gyakran alkalmazzák napi gyógyszerként a bébi aszpirint azoknál, akik szívrohamon estek át. Dr. Jonathan Chow, a George Washington Egyetem professzora elmondta, hogy tavasszal kezdték felfedezni a Covid-19 betegeknél a trombózisos szövődményeket és a vérrögök nagyszámú megjelenését a páciensek szervezetében, így merült fel először vérhigító készítmény alkalmazása a koronavírus-fertőzöttek kezelésére.

A kutatócsoport összesen 412 beteg adatait vizsgálta meg, akik 2020 márciusa és júliusa között kerültek be az Egyesült Államok valamely kórházába koronavírusos megbetegedéssel. A páciensek körülbelül 24 százaléka kapott aszpirint a kórházba kerülést megelőző 7 napban vagy az azt követő 24 órában, 76 százalékukat viszont nem kezelték ezzel a gyógyszerrel. A kutatók szerint az aszpirin alkalmazása 44 százalékkal csökkentette a lélegeztetőgépre szorulást, 43 százalékkal az intenzív osztályra kerülést és 47 százalékkal a kórházi elhalálozást. 

A George Washington Egyetem csoportjának eredményeit több tanulmány megerősítette, többek között a PLOS One c. folyóiratban közzétett kutatás, mely 30.000 veterán vizsgálatával azt állapította meg, hogy azok, akik korábban is aszpirinos kezelés alatt álltak, 50 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el azoknál, akiknél nem írták elő a vérhigító készítményt szedését a megbetegedésüket megelőzően valamilyen egészségügyi okból kifolyólag.

Chow felhívta rá a figyelmet, hogy csapatának kutatási eredményei bizonyos hiányosságokat szenvednek, hiszen orvosi kartonok alapján dolgoztak, nem egy pácienscsoporttal, akiknek véletlenszerűen placebo vagy aszpirintartalmú tablettákat adtak. Hozzátette, hogy az Egyesült Királyságban már vizsgálják annak lehetőségét tudományosan megalapozott kutatások segytségével, hogy az aszpirin a Covid-19 megbetegedések kezelésére hatékonyan alkalmazható-e.