Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
353,86 Ft
Euró
381,61 Ft
Font
445,49 Ft
Bitcoin
43,545 $

Csodaszer a láthatáron? Az aszpirin csökkentheti a koronavírus-halálozások kockázatát

A Marylandi Orvosi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a kardiovaszkuláris problémákkal küzdő szívbetegek részére felírt aszpirin alacsony dózisának szedésével enyhíthető a COVID-19 fertőzés kórlefolyása.

Tudomány

Kulcsár Péter

Szerkesztő

A Marylandi Orvosi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a kardiovaszkuláris problémákkal küzdő szívbetegek részére felírt aszpirin alacsony dózisának szedésével enyhíthető a COVID-19 fertőzés kórlefolyása.

A kutatók összesen 412, ötvenöt éves átlagéletkorral rendelkező koronavírus-páciens kórlapját vizsgálták meg, akiket az elmúlt néhány hónapban szállítottak kórházba COVID-19 fertőzéssel kapcsolatos szövődmények miatt. A betegek egynegyede alacsony dózisú, 81 milligrammnyi aszpirint szedett, mivel szívproblémákban szenvedtek. Soron kívül Akár mínusz 11 fok is lehet éjszaka

A tudósok rájöttek, hogy az aszpirin 44 százalékkal csökkentette a lélegeztetőgépes kezelés esélyét, valamint az intenzív osztályra való átszállítás rizikója is 43 százalékkal kisebb lett; ami pedig talán a legfontosabb, hogy a halálos komplikációk kialakulásának kockázata egészen pontosan 47 százalékkal csökkent.

Ha a klinikai tesztelések sikerrel végződnek, és a szakértői elbírálás során jóváhagyják a tanulmány hitelességét, azzal komoly előrelépést könyvelhetnének el a COVID-19 páciensek kezelése terén. Az aszpirin egy rendkívül hatásos vérlemezkegátló szer, alkalmazásával elkerülhető a koronavírus támadása nyomán keletkező vérrögök kialakulása is.

Egy korábbi, júliusban publikált kutatásból kiderült, hogy a véralvadásgátló szerek hozzájárulhatnak a koronavírusos páciensek felépüléséhez. Az aszpirint még az 1890-es évek végén állította elő acetilszalicilsavból a Bayernél dolgozó Felix Hoffmann kémikus, aki eredetileg édesapja reumáját szerette volna vele meggyógyítani.

Az aszpirint manapság fájdalom- és lázcsillapítóként használják, továbbá az 1970-es évek óta fontos része a szívroham és az agyvérzés prevencióját megcélzó terápiának. Az acetilszalicilsav folyamatos fogyasztása viszonylag biztonságos, bár gyomorfekéllyel küzdő betegeknek nem javasolják, mivel náluk az aszpirin szedése emésztőrendszeri vérzéseket okozhat.

Varga Mihály: jövő hétfőn indul a villámgyors azonnali online értékpapírszámla-nyitás

Ezzel párhuzamosan megújul a Webkincstár és MobilKincstár alkalmazás is.