Clouds
21 Budapest
Dollár
375,13 Ft
Euró
399,84 Ft
Font
457,98 Ft
Bitcoin
28,484 $

Mérföldkő Szecsuánban: ezentúl élettársak is vállalhatnak gyermeket

Fotó: MTI/EPA/Alex Plavevski
Ázsia
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Hatalmas mérföldövet jelentett be a kínai Szecsuán tartomány: a hatóságok ugyanis ezentúl a nem házasok számára is lehetővé teszik, hogy családot alapítsanak.

A CNA számolt be arról, hogy Kína délnyugati Szecsuán tartományának hatóságai bejelentették, ezentúl lehetővé teszik a nem házasok számára is, hogy családot alapítsanak, ezzel együtt pedig ők is élvezhetik a házasoknak fenntartott előnyöket.

Soron kívül Megkötözve, egy bevásárlókocsiban találták meg egy eltűnt nő holttestét

E lépés egyértelműen a gyorsan elöregedő társadalom és a születések számának drasztikus visszaesése miatt történt: a kormány eddig előírta, hogy csak a házas nők szülhetnek törvényesen az országban, ám mivel a házasságkötési és a születési arányok egyaránt rekordalacsony szintre zuhantak az elmúlt években, a tartományi hatóságoknak is ki kellett dolgozniuk egy tervet ennek ellensúlyozására.

A 2019-ben hozott egyik szabályt módosították végül, mely ezentúl lehetővé teszi, hogy a nem házasok is vállalhassanak gyermeket. A bejelentés szerint február 15-től kell regisztrálniuk magukat a kormányzati szervnél minden olyan magánszemélynek, akik utódot szeretnének, ráadásul eltörlik a felső határt is a gyermekek számát illetően.

Szecsuán egészségügyi bizottsága a honlapján közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott, az intézkedés célja “a hosszú távú és kiegyensúlyozott népességfejlődés elősegítése”. A bizottság eddig kizárólag olyan házaspároknak engedélyezte a gyermekvállalást, akik legfeljebb két gyermeket akarnak, és akik regisztrálták magukat az illetékes hatóságnál.

Kína népessége 2022-ben közel hat évtized után először zsugorodott, ami szakértők szerint történelmi fordulatot jelent, és a folyamatos csökkenés időszakát indítja el: e kilátások pedig arra késztetik a hatóságokat, hogy új ösztönzőket és intézkedéseket vezessenek be a népességszám növelésére.