Clouds
21 Budapest
Dollár
358,97 Ft
Euró
390,02 Ft
Font
444,72 Ft
Bitcoin
23,092 $

1961 óta először csökkent Kína népessége, megvannak a számok

Fotó: Utcai büfé Sanghajban 2023. január 12-én. A kínai országos statisztikai hivatal adatai szerint az éves infláció decemberben 1,8 százalékra emelkedett, a fogyasztói árindex pedig nem változott az előző hónaphoz képest. MTI/EPA/Alex Plavevski
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

A jelenlegi kép is alátámasztja, hogy India idén a világ legnépesebb országává válhat, ami több mint egymilliárd embert jelent.

Kína népessége tavaly hat évtizedet követően először csökkent, ami egyúttal történelmi fordulatot is jelent, és várhatóan ezzel egy hosszú időszak veszi kezdetét, amikor a kínai lakosság száma csökkenésnek indul.

Soron kívül Érdemes lesz felnézni a Netflixre februárban: íme a havi premierek listája

A CNA azt írja, ez mélyreható következményekkel jár a gazdaság és a világ szempontjából is. Mindez azt jelzi előre, hogy India idén a világ legnépesebb országává válik, mely újabb és újabb kérdéseket vethet fel.

Kína népessége nagyjából 850 ezerrel csökkent 2022 év végére, amiről az ország Nemzeti Statisztikai Hivatala számolt be. Az ENSZ szakértői úgy látják, hogy 2050-re 109 millióval csökken Kína népessége, ami több mint háromszorosa a korábbi, 2019-es előrejelzésben szereplő adatoknak.

Kína előbb öregedhet meg, mint meggazdagodna

Mindez azt is jelentheti, hogy Kína előbb öregedhet meg, mint meggazdagodna, ami pedig negatív hatással van a gazdaságra, mivel a bevételek csökkennek, az államadósság nő a megugró egészségügyi és jóléti költségekkel.

Yi Fuxian demográfus azt mondja, Kína demográfiai és gazdasági kilátásai sokkal borúlátóbbak a vártnál, és fontos, hogy az ország reagáljon a szociális, a gazdasági, a védelmi, illetve a külpolitikája terén.

A szakértő szerint a csökkentő munkaerő-állomány és a feldolgozóipar visszaesése csak tovább súlyosbítja a helyzetet a magas árak szintjén, illetve a magas inflációt az USA-ban és Európában.

Kína születési rátája is csökkent

Kína születési rátája tavaly mindössze 6,77 születés volt 1000 lakosra vetítve, ami 2021-ben még 7,52 volt. Ez az eddigi legalacsonyabb születési ráta, így érdekes lesz látni, hogyan alakulnak a számok 2023-ban.

A demográfiai visszaesés nagyrészt az 1980 és 2015 között bevezetett egygyermekes politika okozta, valamint az egekbe szökő oktatási költségek, miközben sokan emiatt nem vállalhattak egynél több gyermeket, vagy inkább lemondtak az anyaságról.

A helyi önkormányzatok 2021 óta olyan intézkedéseket is bevezettek, amik által arra ösztönzik az embereket, hogy több gyermeket vállaljanak, beleértve az adókedvezményeket, a hosszabb szülési szabadságot, és a lakhatási támogatásokat. A kínai elnök tavaly októberben azt mondta, a kormány további támogatásokat fog bevezetni ennek érdekében, de az eddigi intézkedések nem tudták igazán megállítani a csökkenést.

Ha például azt vesszük alapul, hogy hányan kerestek rá Kínában a babakocsikra az online felületeken, 2018 óta 41%-os csökkenést lehet tapasztalni. Ez 2022-ben 17%-os visszaesést jelentett, ami szintén érezhető, míg a cumisüvegekre vonatkozó keresések több mint harmadával csökkentek az elmúlt években. Ezzel szemben az idősek otthonaira irányuló keresések 2022-ben megnyolcszorozódtak.