Dollár
431,58 Ft
Euró
423,14 Ft
Font
482,17 Ft
Bitcoin
19,351 $

Meredeken visszaesett a koronavírus-betegek száma az idősotthonokban az oltások után

Kiskunhalas, 2021. március 7. Szepesvári Szabolcs, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház igazgatója beolt egy pácienst a Pfizer-BioNtech koronavírus elleni vakcinájával a kórház egyik oltópontján 2021. március 7-én. MTI/Máthé Zoltán
not image

Kulcsár Péter

2021. március 9. - 10:09

Miután decemberben megkezdődött a vakcinációs kampány, a gondozó- és nyugdíjas otthonokban lévő koronavírusos páciensek aránya jelentősen csökkent a 2020-as átlaghoz képest.

Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságainak legújabb statisztikai adatai alapján az idősotthonokban tavaly december óta 82 százalékkal visszaesett a beazonosított covid-fertőzöttek száma – számolt be róla a Route-Fifty portál.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

Az idősotthonok lakói esetében december 20-án tetőzött a járvány, akkor ugyanis több mint 33 ezer aktív esetet tartottak nyilván, január 31-ére viszont 11 ezerre csökkent az arány, míg február 7-ére alig 6 ezren produkáltak csupán pozitív koronavírustesztet.

Az első koronavírus elleni védőoltást az USA-ban december 15-én adták be egy idős delikvensnek, azóta pedig szignifikáns javulás érezhető. Nemcsak a gondozóotthonok esetében, hanem a teljes populációban is alábbhagyott a járvány intenzitása, az újonnan regisztrált betegeknél 46 százalékos csökkenést mértek.

A koronavírus-fertőzésnek a járvány kitörése óta 172 ezer idősotthonban lévő nyugdíjas esett áldozatául az Egyesült Államokban, ami az összhalálozás körülbelül egyharmadát teszi ki.

Mivel az esetükben rendkívül magas volt a veszélyeztetettség és a kórokozóval szembeni sérülékenység, ezért a lakók és az otthonok személyzete mindenkinél hamarabb kaphatták meg a koronavírus elleni oltóanyagokat.

Amíg tavaly májusban 10 837 fertőzöttet és 3 461 halottat azonosítottak az idősotthonokban, addig idén februárra az elhunytak száma 2,2 ezerre zuhant vissza, ami komoly előrelépésként értékelhető.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.