Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

A kínai vakcina is biztonságos, óriási tapasztalat van mögötte

Bangkok, 2020. május 25. Technikus kezében egy oltóanyaggal teli fiolával a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védõoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók. MTI/EPA/Diego Azubel
not image

Kulcsár Péter

2021. március 8. - 14:40

Nékám Kristóf immunológus az ATV Start című műsorban elmondta, a kínai védőoltások sokkal biztonságosabbak, mint azt egyesek feltételezik.

Nékám kiemelte, mindenkinek maszkot kell hordani mindaddig, amíg nincs 60-70 százalékos átoltottság, hiszen fizikailag másként képtelenség elkerülni a kórokozó támadását.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Az immunológus hozzátette, ebben a generációban még nem találkoztunk ilyen nagyméretű kihívással, a személyes találkozások pedig részei a nyugati kultúrának, ezért ennek korlátozásához nem vagyunk hozzászokva.

“Addig kell a szigorításokat folytatni, amíg nyilvánvalóan nem teszik teljesen tönkre az életet gazdasági és szociális szempontból” – magyarázta a szakember.

Nékám úgy gondolja, ha tovább kell szigorítani, és ha ezt igényli a járványhelyzet, akkor mindenképpen meg kell tenni, bár a lépések minden esetben politikai kérdések, ezért össze kell fogniuk a tudományos társadalommal.

Az immunológus a kínai vakcinát nyugodtan javasolja, mivel olyan méretű populációs tapasztalat van mögötte, amelynek ha bármilyen negatív következménye lett volna, az kiugrott volna már az adatok alapján.

Mindeközben Ausztriában leállították az AstraZeneca oltási folyamatait, miután egy 49 éves igénylő röviddel a vakcina beadása után véralvadási zavar miatt életét vesztette.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.