Dollár
393,41 Ft
Euró
406,77 Ft
Font
470,26 Ft
Bitcoin
16,254 $

Van egy ország, ahol vakcinák helyett a nyájimmunitásban bíznak

Fotó: Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. március 7. - 22:08

A pakisztáni kormány eldöntötte, hogy természetes úton próbálják meg elejét venni a koronavírus-járványnak, így hagyják, hogy elterjedjen a kórokozó az országban.

A helyi egészségügyi minisztérium határozata értelmében kizárólag adományként fogadnak el covid-vakcinákat, egyébként pedig nem terveznek beszerezni maguknak egyetlen adag védőoltást sem – írta a Business Today hírportál.

Soron kívül Itthon is hatalmasat emelkedhet a cigaretta ára az Európai Bizottság döntése miatt

Pakisztánban összesen négy gyártó, a Sinopharm, az Oxford-AstraZeneca, a Szputynik V és a Cansino Bio oltóanyagait engedélyezték, mégsem szeretnék velük átoltani a lakosságot, helyette a nyájimmunitásra hagyatkoznak.

A nyájimmunitás eléréséhez az kell, hogy a populáció 70-90 százaléka immunissá váljon a fertőzéssel szemben, és miközben a védőoltások dózisonkénti árai 10-13 dollár környékén mozognak, a kormány inkább arra koncentrál, hogy megvédje az idős és veszélyeztetett embereket.

Pakisztán az eredeti tervek szerint 70 millió embert szeretett volna beoltani 2021-ben, a vakcinahiány következtében azonban más megoldásra kényszerült. Mivel nem tudtak lekötni időben elegendő mennyiségű oltóanyagot, így kizárólag a WHO Covax-programjára, illetve külföldi segítségekre számíthatnak.

A Gavi immunizációs világszövetség szóvivője elmondta, Pakisztán az Indiai Szérum Intézet jóvoltából március közepén kaphatja meg az első adag ingyenes AstraZeneca készítményeket, míg június tájékán újabb szállítmányok érkezhetnek az országba.

Részlegesen tehát mégiscsak beindulhat márciusban az idősek oltása, bár azt sem kormány, sem az Egészségügyi Világszervezet sem tudja garantálni, hogy mindenkinek jut majd elegendő vakcina az átoltottsághoz.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.