Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Koronavírus – a nyájimmunitáshoz feltétlenül szükséges a gyerekek oltása

Budapest, 2021. január 16. Egy egészségügyi dolgozó előkészíti a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a beadás előtt a budapesti Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikáján 2021. január 16-án. MTI/Illyés Tibor
Külföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Klinikai tesztelések hiánya miatt 16 éven aluli fiataloknak nem adhatóak be a covid elleni vakcinák, beoltásuk nélkül azonban elfelejthetjük a nyájimmunitást és a normalitásba való visszatérést.

Dr. Galit Alter, a Harvard Egyetem Ragon Intézetének csoportvezetője elmondta,

Soron kívül Gyermekekre vadászó férfiak tartják rettegésben a szülőket az Egyesült Királyságban

“Óriási populációról beszélünk, masszív közösségekről a világ minden táján. Az elmúlt egy évben kiderült, hogy a gyerekek komoly hordozók, ezért muszáj őket minél előbb beoltanunk.”

Azért nem lehet oltani a gyerekeket és a tinédzsereket, mert számukra hasonló klinikai kutatásokat írnak elő, mint például az állapotos nőkre. Alter hozzátette, a tinédzser populációval is készülnek már kutatások, a HPV-vakcinákat is figyelembe véve, ami rendkívül hatékony és biztonságos a fiatal korosztályon – írta a 24.hu.

A szakértő szerint fontos prioritás a gyermekek oltása, mivel nélkülük nincs esély arra, hogy kialakuljon a nyájimmunitás a lakosság körében. Alter elmondta, mi a különbség az influenzaoltás és a covid-vakcinák között mutációk tekintetében.

Miközben az influenzavírus négy törzset takar, addig a koronavírus csak egyet, és bár van esély a genetikai újrarendeződésre, ez jóval kisebb, mint az influenza esetében, amely csupán azért tud ennyire hatékonyan mutálódni, mert haszonállatokról emberre ugrál, és vissza.

Elképzelhető, hogy a jövőben elég lesz gyermekkorban egyetlen covid elleni oltás, azonban is könnyen előfordulhat, hogy néhány éven keresztül évente át kell oltani a teljes lakosságot.