Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
358,70 Ft
Euró
390,18 Ft
Font
463,01 Ft
Bitcoin
66,791 $

Megpillantotta a legrégebbi csillagkatasztrófát a James Webb űrtávcső

A kozmosz kialakulásának rejtélyeihez visz minket közelebb a legtávolabbi szupernóva felfedezése.

...svg content...Fotó: unsplash | illusztráció
Világűr

Bense Róbert

Szerkesztő

Csaknem 80, az univerzum korai időszakából származó szupernóvát, illetve azok maradványát fedezte fel a James Webb űrtávcső, melyek között volt egy igazán különleges példány is – számolt be róla a Live Science.

Ez „mindössze” 1,8 milliárd évvel az ősrobbanás után keletkezett, a felfedezés pedig azért is rendkívüli, mivel az égbolt egy nagyon apró szakaszát vizsgálta csupán a Webb. A kutatást vezető csillagászok szerint a teleszkóp egy „új ablakot” nyitott az univerzumra. Soron kívül Külföldre ment a gyerekbántalmazó karateedző

„Valahányszor ezt elértük, nagyon izgalmas dolgokat találtunk, olyanokat, melyekre nem is számítottunk” – fogalmazott Matthew Siebert csillagász, aki a szupernóvák spektroszkópiai elemzését végzi.

Egyes típusú szupernóvák különösen érdekesek az asztrofizikusok számára, mivel távolságot tudnak mérni a segítségükkel, ezzel pedig meghatározhatják a világegyetem tágulási sebességét, azaz a Hubble-állandót.

Csatlakozz a Liner.hu szerkesztői csapatához!

Most, hogy azonosították a rendkívül távoli csillagrobbanásokat, a kutatók alaposabban tanulmányozni fogják azokat, hogy meghatározzák a pontos távolságukat. Továbbá azt is vizsgálják, hogy milyen típusú csillagokból keletkeztek, és milyen körülmények vezettek a  korai univerzumban bekövetkező csillagkatasztrófákhoz.

Jó hírt közölt utasaival a Wizz Air

Az egész világon jelentkező informatikai probléma a Wizz Air-t sem kerülte el.

Szoros vereség az olaszoktól a magyar férfi vízilabda-válogatott olimpiai felkészülési mérkőzésén

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15-14-es vereséget szenvedett az olasz csapattól egy ötméteresekkel eldöntött felkészülési mérkőzésen Szirakúzában.