Új részletek derültek ki az ősrobbanás körülményeiről

Illusztráció Forrás: Pixabay
not image

Kolláth Benjámin

2021. május 30. - 12:35

A Koppenhágai Egyetem kutatói kiderítették, mi történt azzal a különleges plazmával, amely az első anyag volt, ami az ősrobbanás első mikroszekundumában jelen volt.

Kb. 14 milliárd éve az univerzum a sűrű, forró állapotából radikális táguláson ment keresztül, ezt nevezik a tudósok ősrobbanásnak. Ez rengeteg részecskét, atomot, csillagot, galaxist és a ma ismert életet is létrehozó folyamat részleteiről azonban ma sem tudunk.

Eddig legalábbis, az EurekAlert ugyanis bemutatta a Koppenhágai Egyetem kutatóinak tanulmányát, akik egy kvark-gluon plazma nevű anyag vizsgálatával részleteket tudott meg a világegyetem keletkezéséről.

Az egyetem Niels Bohr Intézetének docense, Csou Jou elmondta, ez volt az első anyag, amely az ősrobbanás után már egy mikroszekundummal létezett:

„A kvarkokból és gluonokból álló plazmát az univerzum tágulása elválasztotta. Majd a kvarkokból úgynevezett hadronok lettek. Egy három kvarkból álló hadronból proton lesz, ez az atommagok egy része, amelyek a Föld, a mi és a minket körülvevő univerzum fő alkotóelemei.”

A kvark-gluon plazma (QGP) tehát csak az univerzum első mikroszekundumában volt jelen, a CERN hadronütköztetőjében azonban sikerült újjáalkotni és megvizsgálni, mi történt vele és pontosan leírni, hogyan bomlott le atomokká.

A hadronütköztető mellett a kutatók egy saját algoritmust is kifejlesztettek, amely az eddigieknél több részecske egymás mellett futó tágulását is elemezni tudja. Ennek eredményei alapján a QGP folyékony állagú volt, és hogy az idő múlásával folyamatosan változtatta alakját, ezzel különböztetve meg magát a többi anyagtól.

Ez egyelőre csak kis részletnek tűnhet, de Csou szerint a Physics Letters B folyóiratban publikált tanulmány egy lépéssel közelebb visz az ősrobbanás rejtélyének megoldásához és ahhoz, mi történt az univerzum első mikroszekundumában.