Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
371,38 Ft
Euró
397,59 Ft
Font
471,06 Ft
Bitcoin
65,922 $

Május a mentális egészség hónapja – íme néhány tipp, hogyan törődjünk a lelkünkkel

Az egészségünk két alappillére a testi és a lelki jólét – mindkettő ugyanolyan fontos, ezáltal egyformán kellene odafigyelnünk ezekre.

...svg content...Fotó: Unsplash
Egészség/Életmód

Koós Alexandra

Szerkesztő

Mint azt már megírtuk, egy tanulmány korábban arra jutott, hogy öt évvel is tovább élhetnek azok, akik egészségesen élnek. Ám a szakértők elsőként arra mutattak rá, hogy mennyire képes a rendszeres testmozgás, a megfelelő táplálkozás és a káros szenvedélyek kerülése kompenzálni az egyének genetikáját. Ha pedig esetleg valaki rosszul aludt este, tudnia kell, hogy akár az egészségtelen táplálkozás is állhat a háttérben: svéd kutatók érdekes megállapításokat tettek ennek kapcsán. Tulajdonképp már ez alapján is nyilvánvaló, mennyire fontos az egészséges életmód, a testi jólét, ám ez a lelki jólétre is igaz.

Május a mentális egészség hónapja, amely remek lehetőséget nyújt arra, hogy kiemelten foglalkozzunk a lelki jólétünkkel. A modern, felgyorsult világban gyakran érnek minket stresszes helyzetek, embert próbáló kihívások, emiatt azonban könnyen felborulhat a lelki egyensúlyunk. Fontos, hogy emlékezzünk rá: a testi és lelki egészség kéz a kézben jár, így mindkettőre oda kell figyelnünk ahhoz, hogy teljes életet élhessünk. Lényeges, hogy elég időt szánjunk magunkra, és az is, hogy minden nap tegyünk a mentális egészségünk megőrzéséért, így íme néhány tipp, ami sokak számára hasznos lehet: ilyen például az önreflexió és önismeretfejlesztés. Ezek ugyanis segíthetnek abban, hogy jobban megértsük saját érzelmeinket, gondolatainkat és viselkedésünket.

Szánjunk időt naponta arra, hogy átgondoljuk, mi történt velünk, hogyan éreztük magunkat, és miért reagáltunk bizonyos helyzetekre úgy, ahogy. Ebben „segítő társ” lehet például egy napló is, amelyet ha visszaolvasunk, felismerhetjük az ismétlődő mintákat, így pedig lehetőség adódhat arra, hogy változtassunk azokon a dolgokon, amelyek nem a jólétünket szolgálják. De a stresszkezelés és relaxáció ugyanilyen fontos. A mindennapi stressz nagy hatással van a lelki egészségünkre, ezért fontos, hogy megtaláljuk azokat a módszereket, amelyek segítenek ezt csökkenteni. Érdemes lehet kipróbálni a meditációt, a mélylégzést vagy a jóga gyakorlatokat; előbbivel például sok mindent elérhetünk, s ezt a kutatások is bizonyítják:

Lecsendesül az elménk, enyhülnek vagy akár meg is szűnnek a zavaró gondolatok, a fájdalmak, emellett sokkal nyugodtabbak és pihentebbek leszünk. Ám társas lényekként a közösségi kapcsolatok ápolása is rendkívül fontos a lelki egészségünk szempontjából. Töltsünk minél több időt családunkkal, barátainkkal, és azokkal az emberekkel, akiknek a társaságában jól érezzük magunkat, s mindig feltöltődve, jókedvűen térünk haza. De arra is érdemes kitérni, hogy bár a rendszeres testmozgás elsősorban a testünkre van hatással, az is tény, hogy nagyban hozzájárul a mentális egészségünkhöz, mivel a sportolás során felszabaduló endorfinok javítják a hangulatunkat és csökkentik a szorongást. Az egészséges étkezés pedig nemcsak a szervezetünk miatt fontos, hanem azért is, mert a táplálkozás és a mentális egészség között igen szoros kapcsolat van.

Jó hír például, hogy az omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban és vitaminokban gazdag étrend segíthet a depresszió és a szorongás tüneteinek enyhítésében, így már azzal, ha helyesen étkezünk, sokat teszünk a lelkünkért is – írja a Blikk. A cikk szerint az elegendő pihenés és a megfelelő mennyiségű, illetve minőségi alvás úgyszintén elengedhetetlen a mentális egészséghez. Ügyeljünk hát arra, hogy kialakítsunk egy egészséges alvási rutint, és hagyjunk időt a napi relaxációra is. Végül szót kell még ejteni arról is, hogy ha úgy érezzük, egyedül nem tudunk megbirkózni a nehézségekkel, a lelki problémáinkkal, ne habozzunk szakmai segítséget kérni. Egy pszichológus vagy pszichoterapeuta segíthet abban, hogy feldolgozzuk a nehézségeket, és megtaláljuk az utat a mentális jóléthez – emelik ki.

Amennyiben úgy érzi, segítségre van szüksége, hívja a 116-123, vagy a 06 80 820 111-es ingyenes számot, ahol a krízishelyzetben lévőket segítők nyújthatnak támogatást önnek.

Kiütéssel nyert Németország Skócia ellen az Eb első meccsén

Németország a legkisebb esélyt sem adta meg arra Skóciának az Európa-bajnokság első mérkőzésén, hogy meglepetést okozzon.