Levegőszennyezés alapján kutat a NASA idegen civilizációk után

not image

Kulcsár Péter

2021. február 13. - 16:18

Az amerikai űrhivatal egészen egyedi módon kezdte meg földönkívüli létformák utáni kutatómunkáját – légszennyezés nyomait vizsgálva deríthetik ki, van-e élet az exobolygókon.

Amíg a Földön az emberi tevékenység következtében a nitrogén-dioxid és egyéb üvegházhatású gázok számítanak szennyezőanyagoknak, addig a potenciálisan lakható, Naprendszeren kívül található exobolygókon az idegen civilizációk hasonló karbonlábnyomot hagyhatnak maguk után.

A The Astrophysical Journal Letters tudományos folyóiratban közzétett publikációban először írtak arról, hogy a nitrogén-dioxid lehetséges technológiai markerként értékelhető, ezáltal a tudósok új módszerekkel pásztázhatják végig az exoplanétákat élet után kutatva.

A földönkívüli létformák légszennyezettséggel való detektálása korántsem új keletű ötlet, a fosszilis üzemanyagok elégetésének melléktermékeként előállított nitrogén-dioxiddal viszont tovább bővíthetik a megcélzott anyagok listáját.

“A nitrogén-dioxid megfigyelésével egy lakható bolygón iparosodott civilizáció jelenlétét prognosztizálhatjuk” – magyarázta Ravi Kopparapu, a NASA Goddard Space Flight Center asztronómusa, egyben a tanulmány főszerzője.

Az egyetlen problémát az jelenti, hogy bizonyos égitestek atmoszférájában természetes úton is létrejöhetett a nitrogén-dioxid, főleg azokon a bolygókon, amelyeken aktív tűzhányók találhatóak, és geológiai szempontból aktívak. Mindezekből kifolyólag egy speciális modellt kellett megalkotniuk a NASA csillagászainak annak érdekében, hogy kizárhassák a légkörben keletkező szennyezőanyagok természetes eredetét.

“Ha a modellünkben szereplő értékeknél magasabb nitrogéndioxid-koncentrációt mérünk, az arra utalhat, hogy ipari tevékenység folyhat a vizsgált exobolygón” – tette hozzá Giada Arney, a kutatás társszerzője.