Kiderült, mennyivel csökkent a légszennyezettség a járvány miatti lezárások alatt

not image

Kulcsár Péter

2020. november 20. - 00:44

Amint életbe léptek világszerte az országos zárlatok, szinte azonnal érzékelni lehetett az ipari tevékenységek felfüggesztése nyomán kialakult jótékony hatásokat.

Amint életbe léptek világszerte az országos zárlatok, szinte azonnal érzékelni lehetett az ipari tevékenységek felfüggesztése nyomán kialakult jótékony hatásokat.

Furcsa kimondani, de igenis egy világméretű pandémia kellett ahhoz, hogy egy zöldebb jövő felé induljon el az emberiség. A NASA kutatói nemrég kiszámolták, hogy a globális nitrogén-dioxid emisszió 2020 februárja óta mintegy 20 százalékkal alacsonyabb lett, és még az előző évi értékekhez képest is óriási csökkenések mutatkoztak – számolt be róla a Science Daily magazin.

Christoph Keller, a NASA projektmenedzsere és klímakutatója elmondta,

“Valamilyen szinten meglepett minket a visszaesés. Rengeteg ország kiváló munkát végzett az elmúlt évtizedekben a nitrogén-dioxid koncentrációjának visszaszorítása kapcsán, az eredményeink azonban rámutattak, hogy bizony komoly emberi tényezők a felelősek a megemelkedett emisszióért.”

Az egyik fő problémát a légszennyezettségi szintek összehasonlításában az jelenti, hogy a zárlatok ellenére évente szinte hónaponként váltakoznak az értékek az ipari termelés függvényében, ezért a NASA tudósai egy külön előrejelzési modellt dolgoztak ki, amellyel pontosan ki lehet kalkulálni, mekkora lett volna a nitrogén-dioxid kibocsátás abban az esetben, ha a pandémia nem szólt volna közbe.

Rájöttek, hogy a normális szintekhez viszonyítva 20-50 százalékos visszaesés történt a nagyvárosokban, az olaszországi Milánóban pedig mintegy 60 százalékos csökkenést tapasztaltak a levegő szennyezettségében.

“Mindannyian tisztában voltunk vele, hogy a lezárások hatással lesznek a levegő minőségére. Később körvonalazódott, hogy nehéz lesz tudományos eszközökkel kifejezni, mennyire járultak hozzá a zárlatok a változáshoz, hiszen a szezonalitást és a szennyezettség variabilitását is figyelembe kellett vennünk.”

tette hozzá Keller.