Lenyűgöző fotót osztott meg a Super Heavy boosterről Elon Musk

Twitter/Elon Musk
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 10. - 08:19

Hamarosan az utolsó alkatrész is a helyére kerülhet a Starship űrhajó kilövésére és pályára állítására megalkotott Super Heavy boosteren, mely rakéta minden idők egyik leghatalmasabb modulja lehet.

A Twitteren közzétett fényképen a Starship 20-as prototípusa látható a Super Heavy booster felett a texasi Boca Chicában található bázison. Miközben az óriási mértekkel rendelkező rakétát a helyére illesztik, mérnökök és szerelők alatta ügyködnek, és rakják végső helyére a komponenseket.

A fotó hátborzongató képet fest, egyesek fejében megfordulhat, mi történhetne, ha egyszer csak a masszív acélkötelekkel rögzített rakéta ráesne a dolgozók fejére, bár ennek lehetősége szinte nulla, mégis kijár a tisztelet a szakembereknek, akik bátran oda mertek állni.

A TechCrunch hírportál beszámolójából megtudhattuk, hogy a Starship a Super Heavy boosterrel együtt 144 méter magas lehet, ezáltal lényegében egy felhőkarcolóról beszélhetünk, ami nemsokára az univerzumba emelkedhet.

A Super Heavy-vel egyébként a Marsra és a Holdra is emberi és ember nélküli missziókat indíthat a SpaceX, valamint ennek a modulnak a segítségével léphet ismét ember Földünk hűséges követőjének felszínére a NASA Artemis programja keretében.

Kilövés előtt még néhány alkalommal szét fogják szerelni a Super Heavy alsó részét, mivel ki szeretnék küszöbölni az összes potenciális hibalehetőséget, ezáltal elkerülhetik az esetleges robbanásokat.

A folyamat akár hónapokig is eltarthat, így a tesztrepülésre még minden bizonnyal várnunk kell, bár Elon Musk elmondása szerint nem vagyunk messze attól, hogy beizzítsák a szerkezet meghajtóit.