Minden idők leghosszabb DNS-molekuláját fedezték fel a tudósok

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021.július.21 - 05:17

A genetikusok csak Borg névre keresztelték azt a DNS-struktúrát, amellyel akár a klímaváltozás ellen is felvehetjük a harcot.

A DNS-t az Egyesült Államok nyugati partvidékén található nyirkos és sáros mocsarakból gyűjtötték be. A Nature tudományos folyóiratban megjelent publikáció szerint extrakromoszomális elemekből (ECE) álló genetikai lánchoz tartozik az új molekula, amit egyszerűen csak Borgnak neveztek el.

A Borg mikroszkopikus szinten hatalmas méretekkel rendelkezik, a hagyományos DNS-párokhoz képest 600 ezerszer vagy akár egymilliószor nagyobb, ami a tradicionális ECE-kkel szemben is komoly méretbeli különbségként értékelhető.

A sci-fi filmekben látott Borgokhoz képest a valós társaik nem rombolnak, inkább hozzásegíthetik az emberiséget ahhoz, hogy javuljon az éghajlatváltozással kapcsolatos helyzet a bolygón.

Jill Banfield, a Kaliforniai Berkeley Egyetem mikrobiológus professzora – aki segédkezett a DNS-struktúrához köthető kísérletekben és gyűjtési folyamatokban – úgy gondolja, a Borgokat a Methanoperedens nemzetséghez tartozó mikroorganizmusok használhatják fel arra, hogy az atmoszférában lévő metánt elfogyasszák és lebontsák.

Banfield a CRIPSR génmódosítási technológia úttörő zsenijével, Jennifer Doudnával dolgozik együtt annak érdekében, hogy további részleteket derítsenek ki a DNS-struktúráról, előrelendítve ezzel a kutatásokat.

Ha sikerülne nagy mennyiségben alkalmazni ezeket a molekulákat, azzal akár megoldódhatna a globális felmelegedés és klímaváltozás problémaköre is, bár kizárólag egyetlen felfedezésre nem szabadna alapozni, hiszen radikális változások kellenek az reális eredményekhez.