Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

AKTUÁLIS

AKTUÁLIS

Laboratóriumban növesztett húst dobhatnak hamarosan piacra

Laboratóriumban növesztett húst dobhatnak hamarosan piacra

Laboratóriumban növesztett húst dobhatnak hamarosan piacra

Hosszú éveken keresztül próbálták a különböző startupok elérni, hogy az első laboratóriumban előállított hústermékeiket széles körben elérhetővé tehessék – mindez idáig kevés sikerrel.

Hosszú éveken keresztül próbálták a különböző startupok elérni, hogy az első laboratóriumban előállított hústermékeiket széles körben elérhetővé tehessék – mindez idáig kevés sikerrel.

A cikk a videó után folytatódik

Elég csak belegondolnunk az Aleph Farms, a JUST vagy a Bill Gates által támogatott Memphis Meats projektjeibe, amelyek végtermékei végül nem kerülhettek fel a szupermarketek és bevásárlóközpontok polcaira.

A Futurism online tudományos magazin beszámolója szerint a szingapúri Shiok Meats vállalkozás a világon elsőként értékesíthet laborban készített húst, ezzel precedenst teremthet a többi cég számára is, nem beszélve arról, hogy a piac szereplői is átértékelhetik eddigi vonakodásukat az eljárástól.

A Shiok kizárólag garnélarákokra összpontosít, melyek halászata szoros összefüggésbe hozható az emberi rabszolgasággal, továbbá alapvető kérdéseket vetnek fel a környezetszennyezéssel kapcsolatban.

„Szingapúr saját maga rengeteg összeget fektet be a technológiába, valamint megkapták a szükséges zöld jelzéseket a szabályozó testületektől, így ők lehetnek ezen piac első résztvevői. Elképzelhető, hogy nemsokára Szingapúrban megnyílhat az első étterem, ahol kizárólag laboratóriumi garnélákat fogyaszthatnak a vendégek.”

mondta Chase Purdy hússzakértő.

Habár rengeteg startup sikeresen növesztett laboratóriumi húsprototípusokat, a gyártási folyamatok az állattenyésztés bevett gyakorlataihoz képest rendkívül drágának bizonyultak, azonban a Siok már közel áll ahhoz, hogy megtérüljön a módszerbe fektetett pénz.

A mesterségesen előállított hús árát az elmúlt időben 4 400 dollár/kilogrammról 3 000 dollár/kilogrammra tudták csökkenteni, jövőre pedig azt ígérik, hogy százszor olcsóbbá tehetik majd őket, ezáltal sokkal kedvezőbb opciói lehetnek a természetes garnéláknak.

Ha sikerrel járnak, akkor szeretnék tovább bővíteni a kínálatukat, így az elkövetkező években laboratóriumban készített homárokat és rákhúst is piacra dobhat a Siok cég.