Laboratóriumban növesztett húst dobhatnak hamarosan piacra
Hosszú éveken keresztül próbálták a különböző startupok elérni, hogy az első laboratóriumban előállított hústermékeiket széles körben elérhetővé tehessék – mindez idáig kevés sikerrel.
Hosszú éveken keresztül próbálták a különböző startupok elérni, hogy az első laboratóriumban előállított hústermékeiket széles körben elérhetővé tehessék – mindez idáig kevés sikerrel.
Elég csak belegondolnunk az Aleph Farms, a JUST vagy a Bill Gates által támogatott Memphis Meats projektjeibe, amelyek végtermékei végül nem kerülhettek fel a szupermarketek és bevásárlóközpontok polcaira.
A Futurism online tudományos magazin beszámolója szerint a szingapúri Shiok Meats vállalkozás a világon elsőként értékesíthet laborban készített húst, ezzel precedenst teremthet a többi cég számára is, nem beszélve arról, hogy a piac szereplői is átértékelhetik eddigi vonakodásukat az eljárástól.
A Shiok kizárólag garnélarákokra összpontosít, melyek halászata szoros összefüggésbe hozható az emberi rabszolgasággal, továbbá alapvető kérdéseket vetnek fel a környezetszennyezéssel kapcsolatban.
Habár rengeteg startup sikeresen növesztett laboratóriumi húsprototípusokat, a gyártási folyamatok az állattenyésztés bevett gyakorlataihoz képest rendkívül drágának bizonyultak, azonban a Siok már közel áll ahhoz, hogy megtérüljön a módszerbe fektetett pénz.
A mesterségesen előállított hús árát az elmúlt időben 4 400 dollár/kilogrammról 3 000 dollár/kilogrammra tudták csökkenteni, jövőre pedig azt ígérik, hogy százszor olcsóbbá tehetik majd őket, ezáltal sokkal kedvezőbb opciói lehetnek a természetes garnéláknak.
Ha sikerrel járnak, akkor szeretnék tovább bővíteni a kínálatukat, így az elkövetkező években laboratóriumban készített homárokat és rákhúst is piacra dobhat a Siok cég.