Bill Gates szerint a Trumpon használt gyógyszer a legjobb kezelési mód jelenleg koronavírus ellen

Washington, 2018. április 21. Bill Gates, a Microsoft amerikai számítástechnikai társaság alapító elnöke a humán tőkebefektetés hatásait elemző panelbeszélgetésen a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tavaszi ülésszakán az IMF washingtoni székházában 2018. április 21-én. (MTI/EPA/Pete Marovich)
not image

Kulcsár Péter

2020. október 10. - 06:21

A Microsoft alapítója és egykori vezérigazgatója meg van győződve róla, hogy a monoklonális antitest-terápia lehet az egyetlen hatékony módszere a COVID-19 fertőzés tüneteinek enyhítésére addig, amíg nem készül el a vakcina.

A Microsoft alapítója és egykori vezérigazgatója meg van győződve róla, hogy a monoklonális antitest-terápia lehet az egyetlen hatékony módszere a COVID-19 fertőzés tüneteinek enyhítésére addig, amíg nem készül el a vakcina.

Múlt hét pénteken Donald Trump a Regeneron gyógyszeripari cég által kifejlesztett speciális készítményt kapta meg, amely lényegében megtámadja a vírus egészséges sejtekbe való befúródásáért felelős tüskefehérjéit. Az elnök azóta elhagyta a kórházat, és hétfőn vissza is tért munkahelyére, a Fehér Házba.

A Regeneron egy másik biotechnológiai vállalattal, az Eli Lilly and Co.-val együtt az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelete (FDA) felé fordult azzal a szándékkal, hogy minél hamarabb engedélyezzék a monoklonális antitestkezelést azoknál, akik életveszélybe kerülhetnek.

Az Eli Lilly and Co. előzetes klinikai kísérleteiből kiderült, hogy mintegy 60 százalékkal csökkenthető a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegek száma – számolt be róla Bill Gates. A filantróp multimilliárdos techguru hozzátette, a Lilly abban bízik, hogy a laboratóriumi körülmények között előállított immunproteinek alacsony dózisban is hatékonyak lehetnek.

Gates úgy gondolja, a monoklonális kezelések sokkal olcsóbbakká válhatnak, mint a jelenlegi, rákbetegségekkel, reumás artritisszel és egyéb rendellenességekkel szemben alkalmazott formulációk:

“Mindig is az antitestek kecsegtettek a legjobb terápiás lehetőségekkel. Az előzetes eredmények rendkívül biztatóak. Ha minden rendben halad, egy ilyen gyógyszeres beavatkozás pár száz dollárba kerülhet csak, de az sem elképzelhetetlen, hogy száz dollár alatt is elérhetővé válik.”

Az amerikai üzletember a CNN-nek adott interjúban közölte, a feleségével együtt alapított Bill & Melinda Gates Foundation jótékonysági alap jóvoltából komoly pénzügyi támogatást nyújtottak a monoklonális gyógyszerek fejlesztői számára.

“A gyógyszer szó ebben az esetben túlságosan optimista kifejezés, mivel úgy hangzik, mintha mindenkinél működne és a fertőzéssel kapcsolatos problémák azonnal megszűnnének – sajnos ez lenne az utolsó dolog, amit az emberekkel el akarnánk hitetni.”

figyelmeztetett Gates.