Dollár
395,74 Ft
Euró
416,96 Ft
Font
483,85 Ft
Bitcoin
16,888 $

Súlyosbíthatja a klímaváltozás az űrszeméttel kapcsolatos problémákat

NASA
Tudomány
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Minden jel arra utal, hogy a globális klímakrízis hozzájárulhat ahhoz, hogy az egyébként is komoly gondokat okozó űrszemétkérdés tovább mélyüljön.

A The New York Times hírportál riportjából kiderült, hogy a Föld szén-dioxid koncentrációja következtében a bolygó atmoszférájának felső rétegének sűrűsége jelentősen lecsökkent, ami miatt kisebb súrlódási erők keletkezhetnek, így az űrszemét sem tud kellő mértékben elégni.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Mindezekből kifolyólag az űrbéli hulladékok tovább szennyezhetik a Föld körüli égboltot, nem beszélve arról, hogy már most is több tízezer fémdarab kering kint az univerzumban, amelyek potenciális veszélyeket hordoznak magukban – legyen szó éppen az ISS fedélzetéről, vagy éppen a leendő missziók asztronautáiról, senki sem érezheti magát biztonságban.

Napjainkban több mint 2,5 ezer 10 centiméternél nagyobb méretű űrhulladék kering bolygónk körül 400 kilométeres távolságon belül, amelyek az elkövetkező negyven évben az atmoszféra alsóbb rétegeibe kerülhetnek, és akár be is csapódhatnak.

Az atmoszféra sűrűségének kérdéskörét egyelőre nem sikerült megmagyarázniuk a kutatóknak, a helyzeten pedig az sem segít, hogy az olyan nagyvállalatok, mint a SpaceX és az Amazon több száz műholdat tervez kilőni a világűr ezen térségébe a közeljövőben, megnehezítve ezzel a csillagászok munkáját.

A SpaceX korábban már megkereste a Szövetségi Kommunikációs Bizottságot annak érdekében, hogy csökkentsék a műholdak kötelező magasságát, így közel háromezer Starlink szatellit menekülhet meg a biztos pusztulástól.