Fényesebbé teszi az űrszemét az univerzumot

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.május.1 - 00:47

Annyi hulladékot juttatott ki az emberiség az univerzumba, hogy a maradványok valósággal felvillanyozzák a lassan csillagászati megfigyelésre alkalmatlan égboltot.

Az asztronómusok már több ízben is figyelmeztettek, hogy az egyre nagyobb mértékben felszaporodó űrszemét nemcsak a világűrbe tartó szerkezetek és űrhajók számára okozhat gondokat, hanem a Földön tartózkodó megfigyelők is megszenvedhetik a problémákat.

A The Washington Post riportjából kiderült, hogy lassan már tarthatatlanná válhat a helyzet, a felgyülemlett hulladékról visszaverődő napfény következtében ugyanis a csillagászoknak sokkal nehezebb nyomon követniük az égitesteket, mint néhány évtizeddel korábban.

A SpaceX Starlink műholdjaiból havi rendszerességgel több száz darabot állítanak Föld körüli pályára, ami önmagában nem lenne gond, viszont olyan anyagból készülnek, amelyek megnehezítik az asztronómusok mindennapi feladatát.

A Dark-Sky Association igazgatója, John Barentine nemrég elmondta, annyi objektum kering a Föld körül, hogy kollégái képtelenek távcsöveikkel nyomon követni a bolygók és csillagok mozgását, mivel a műholdak és az űrszemetek ellehetetlenítik a megfigyeléseket.

Már több elméleti módszert is kidolgoztak arra, miként lehetne enyhíteni az univerzumbéli hulladékok problematikáján – egyik elképzelés szerint egy hatalmas lézerfegyvert kellene kiküldeni, amivel felolvaszthatnák a fémből készült darabkákat, mások azonban inkább begyűjtenék őket, és egyenként visszaszállítanák a szemetet a Földre, ahol örök nyugalomra helyezhetnék az egykori missziók maradványait.