Űrszemét fenyegette a SpaceX Crew Dragon legénységét

SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021.április.27 - 03:15

Forró pillanatokat élhettek át a SpaceX Crew-2 missziójának tagjai, ugyanis néhány percre fel kellett függeszteniük az előre eltervezett folyamatokat, mivel egy hatalmas űrszemét vészesen közelített az egység felé.

Az incidens péntek délután történt, miközben a Crew-2 asztronautái éppen aludni igyekeztek volna a kilövés utáni fárasztó napot követően. Még mielőtt szombaton csatlakoztak a Nemzetközi Űrállomáshoz, az irányítóközpontból figyelmeztetést adtak ki, mivel veszélyes sebességgel közeledett a modul felé egy nagyobb fémdarab.

Akkora volt a gond, hogy arra kötelezték az űrhajósokat, vegyék fel a szkafanderjeiket, kapcsolják be biztonsági öveiket, és készüljenek fel az esetleges becsapódásra, mely során akár károsodás léphet fel a kapszulában.

A LiveScience magazin információi szerint végül szerencsére nem történt nagy tragédia, az objektum néhány méteres távolságban suhant el a Crew-2 mellett, ám nem álltak messze attól, hogy komoly sérüléseket szenvedjen a fedélzeten tartózkodó személyzet.

Az elmúlt évtizedben egyre többször fordult már elő a Nemzetközi Űrállomás kapcsán, hogy módosításokat kellett végrehajtani az űrszemét kikerülése apropóján. Van egy kidolgozott protokolljuk is, potenciális ütközés esetén ugyanis az asztronautákat a Szojuz modulba irányíthatják, ahol elvileg nem eshet bántódásuk.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát okoz az űrhajók és műholdak mindennapi tevékenységében, a helyzet pedig tovább súlyosbodhat, hiába próbál a SpaceX újrahasznosítható rakétákkal és egyéb megoldásokkal enyhíteni a helyzeten.

Jelenleg több mint 128 millió egy milliméternél nagyobb hulladék kering Föld körüli pályán az univerzumban, és bár eltávolításukra több elmélet is született, gyakorlatilag képtelenség őket befogni és eltüntetni, ezért továbbra is veszélyekkel fenyegethetik a világűrben lévő űrhajókat és legénységeit.