Négy űrhajóst küldött a SpaceX a világűrbe az újrahasznosítható Falcon rakétával

YouTube/SpaceX
not image

Kulcsár Péter

2021.április.25 - 06:20

Végrehajtotta mára már rutinszerűnek mondható újabb kilövését pénteken az Elon Musk által vezetett vállalat.

A SpaceX és a NASA ismét asztronautákat szállított a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére a SpaceX Crew Dragon kapszulájában. A kilövés helyi idő szerint reggel 5:49-kor történt a floridai Kennedy Space Center kilövőállomásról – adta hírül a Futurism magazin.

Annak ellenére, hogy már többször is elvégezték ezt a korántsem egyszerű feladatot, a Crew Dragon esetében most fordult elő először, hogy újrahasznosított modult repítettek fel az univerzumba.

Az indulás zökkenőmentesen zajlott, ami annak a bizonyítéka, hogy a SpaceX vadonatúj rendszere sztenderddé vált a többi megoldással szemben. Az Endeavor névre keresztelt kapszulát legutóbb tavaly használták fel, amikor Bob Behnken és Doug Hurley NASA-űrhajósokat a Falcon 9 rakétával az ISS-re küldték.

A jelenlegi utasok között két NASA kötelékébe tartozó űrhajós van, Shane Kimbrough és Megan McArthur, valamint helyet foglal a fedélzeten még a JAXA japán űrügynökség kutatója, Akihiko Hoside, és az Európai Űrügynökség francia asztronautája, Thomas Pesquet.

Mint ahogyan arról korábban már szerkesztőségünk is beszámolt, a Crew–2 érkezését már várják az ISS-en, ahol azonban komoly probléma adódott, hiszen heteken keresztül meg kell oldaniuk a helyhiányt, ugyanis a négy űrhajósnak egyszerűen nem maradt elegendő ágy az alváshoz.

Mindezek következtében két asztronautának az Endeavourban kell aludnia, amíg megvárják, hogy négyen visszatérnek a Földre, ami várhatóan május közepéig fog megtörténni.