Clouds
21 Budapest
Dollár
357,44 Ft
Euró
385,38 Ft
Font
437,04 Ft
Bitcoin
27,702 $

Kínai szimuláció szerint Észak-Korea rakétája 33 perc alatt csapódhatna be az USA-ban

Fotó: EPA/JEON HEON-KYUN
Észak-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Egy pekingi védelmi tudósokból álló csoport azt állítja, hogy elvégeztek egy szimulációs tesztet, aminek alapján Észak-Korea interkontinentális ballisztikus rakétája nagyon rövid időn belül becsapódhatna az USA középső részén.

Észak-Korea legutóbb azzal fenyegetőzött, ha szükséges, rakétákat lőnek ki az ellenségre, akiket készek megsemmisíteni. Mindezt azok után üzenték, hogy az USA és Dél-Korea megkezdte a közös hadgyakorlatát.

Soron kívül Szív- és légzőszervi vizsgálatokat végeztek Ferenc pápánál

Észak-Korea rakétája 33 perc alatt csapódhatna be az USA-ban

Hasonló volumenű hadgyakorlatra az utóbbi években nem volt példa, ami miatt Észak-Korea többször is rakétakilövésekkel üzent. Pár nappal korábban tengeralattjáróról lőttek ki rakétákat, majd nem sokkal később a szárazföldről tették meg ugyanezt.

Egy kínai szimuláció szerint az észak-koreai interkontinentális ballisztikus rakéta 1 997 másodperc, azaz mintegy 33 perc alatt érné el az USA középső részét, feltéve, ha az amerikai légvédelem nem tudná kilőni az objektumot.

A hipotetikus szimulációt egy Hwasong-15-ös rakétával végezték, amivel először 2017-ben hajtottak végre aktív teszteket. Azóta sokat fejlődött az észak-koreai rezsim technikája, mely egyre nagyobb aggodalmat kelt a térségben.

Az USA rendszere sebezhető

Észak-Korea jelezte, ha az USA egyetlen rakétáját is kilövi a térségben, azt egyértelműen hadüzenetnek fogják fel. A szimuláció alapján a rakétát Észak-Korea középső részéről, Dél-Pjongan tartományból, Szunszon városából indítanák, és a célpont a Missouri államban található Columbia lenne – írj a South China Morning Post.

A tudósok szerint az USA rakétavédelmi központja körülbelül 20 másodperccel később riasztást kapna, majd az elfogórakéták első csoportja 11 percen belül szállna fel az alaszkai Fort Greelyből. Ha ezek a rakéták nem érnének célt, a kaliforniai Vandenberg űrrepülőtérről indítanák az elfogórakéták újabb hullámát.

Noha az USA jelenleg használatos rakétavédelmi hálózata lenyűgöző erővel rendelkezik, a kínai szakemberek rámutattak pár hiányosságra a támadás azonosításának és a kivédésre szolgáló rendszer területén.

Észak-Korea is képes lehet nagy ütésre

Az egyik legnagyobb gondot a hiperszonikus rakétákkal szemben az jelenti, hogy ezek a fegyverek képesek lehetnek körberepülni a Földet, kiszámíthatatlanul manőverezni, miközben a hangsebesség több mint ötszörösével csapódnának be.

A kínai szimuláció egyik fő célja az volt, hogy felmérjék az Egyesült Államok védelmi képességét. A tanulmány rámutatott arra, hogy még egy olyan kicsi és gyenge ellenféllel szemben, mint Észak-Korea, az USA rendszere nem tökéletes. A kutatócsoport szerint az USA az űrben, az óceánban és a földön is néha elveszítheti a koreai rakéták nyomát, különösen emelkedés és süllyedés közben.

Számításuk szerint, ha Észak-Korea több mint 40 robbanófejet vagy csalétket indítana útjára, azzal az amerikai rakétavédelmi rendszer túlterheltté válna. Arra is rámutattak, hogy az USA ugyan négy hullámban is képes lenne elfogórakétákat küldeni a tengerentúli bázisairól, például Japánból, az elfogórakéták egy része célt tévesztene, ha az észak-koreai hiperszonikus rakéta szokatlan pályát venne fel, és rendkívül nagy magasságban haladna.