Clouds
21 Budapest
Dollár
357,07 Ft
Euró
387,80 Ft
Font
438,08 Ft
Bitcoin
27,209 $

Észak-Korea kedden is rakétákkal üzent az USA-nak és Dél-Koreának

Fotó: Észak-koreai rakétakísérletrõl szóló tudósítás a szöuli központi pályaudvar tévéképernyõjén 2023. március 13-án. A dél-koreai vezérkari fõnökök egyesített bizottságának (JCS) közleménye szerint Észak-Korea tengeralattjáróról indított rakétát tesztelt az elõzõ napon válaszul arra, hogy az Egyesült Államok és Dél-Korea elindította a Freedom Shield (Szabadságpajzs) nevû közös hadgyakorlatát. MTI/EPA/Dzson Hon Kjun
Ázsia
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Az USA és Dél-Korea évek óta nem tartott olyan szintű hadgyakorlatokat, mint jelent, ami nagyon nem tetszik Észak-Koreának.

Észak-Korea sorra lövi ki a rakétáit, amikkel részben az USA és Dél-Korea közös hadgyakorlata ellen tiltakozik. Felszólította az érintett feleket, hogy azonnal hagyjanak fel a hadgyakorlataikkal, és tisztázták, ha az USA egyetlen rakétájukat is kilövi, az felér számukra egy hadüzenettel.

Soron kívül A benzin beszerzési ára nem változik, a gázolajé viszont csökken péntektől

Nemrég tengeralattjáróról küldtek levegőbe rakétákat, míg legutóbb rövid hatótávolságú rakétákat teszteltek. Kedden két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőttek ki az északiak a keleti vizeik felé, ami már a második erődemonstrációjuk volt a héten.

Egy nappal azelőtt tették ezt meg, hogy kezdetét veszi a nagyszabású amerikai-dél-koreai hadgyakorlat, amit Észak-Korea inváziós gyakorlatként fog fel. A dél-koreai hatóságok jelentése szerint a kilövéseket a délnyugati partvidéki Dzsangyon városában hajtották végre kedd reggel 7 óra 41 perc és 7 óra 51 perc között.

Kezdődik a nagy hadgyakorlat

A rakéták átrepültek Észak-Korea felett, mielőtt az ország keleti partjainál a tengerben landoltak. Dél-Korea és az USA folyamatosan kapcsolatban van egymással az ehhez hasonló incidensek miatt, amikből valószínűleg lesz még pár a jövőben.

Várhatóan március 23-ig tart a nagy hadgyakorlat, és a korábbi hírek szerint Észak-Korea is valami hasonlóra készülhet a következő hónapokban. Kim Dzsongun már felszólította a csapatait, álljanak készen egy esetleges háborús helyzetre, mert adott esetben súlyos válaszlépéseket hagyhat jóvá a vezető.

Észak-Korea forrásai azonban korlátozottak, szakértői vélemények szerint jelentős erőforrásokba és súlyos technológiai fejlesztésekbe kerülne az országnak, hogy egy több tengeralattjáróból álló flottát építsen, mely csendben közlekedhetne a vizeken és pontos csapásokra lenne képes.

A Global News a cikkében azt írja, Észak-Korea csak 2022-ben több mint 70 rakétával tesztelt, melyek között voltak interkontinentális ballisztikus rakéták is, amikkel akár az amerikai partokat is elérhetik.